Ελλάδα

Πάσχα: Το μήνυμα της Μεγάλης Τετάρτης & τα γραφικά ξωκλήσια της Αθήνας που θυμίζουν νησί

20.04.2022 | 12:20 Eνσωμάτωση

Η εκπομπή «Πάμε Δανάη!» μίλησε με τον κ. Γεώργιο Δεμελή, πρωτοψάλτη του ιερού ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου αναφορικά με τις ημέρες που διανύουμε και το μήνυμα της Μεγάλης Τετάρτης.

«Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουμε την ανάσταση του θεανθρώπου. Έχουν τοποθετηθεί κάποια γεγονότα τα οποία ιστορικά έχουν περάσει σε εμάς και πρέπει ο χριστιανός να θυμάται», είπε ο κ. Δεμελής.

«Στον Όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης ψάλλουμε για την πόρνη γυναίκα η οποία πήρε το μύρο και με τα μαλλιά της σκούπισε τα ποδιά του Χριστού. Ο Χριστός είπε: “Κοιτάξτε, όλοι θα έπρεπε να είμαστε έτσι. Να δείξουμε την ταπείνωση”», εξήγησε ο ίδιος.

«Τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης, όπου έχουμε την ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου. Ο Χριστός μάζεψε τους μαθητές του και τους παρέδωσε τη θεία κοινωνία. Τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ ψάλλεται ένα πολύ ωραίο τροπάριο το “μυσταγωγών σου κύριε”», συνέχισε.

«Η δική μας θρησκεία είναι φωτεινή. Πρεσβεύει την αγάπη, τη ζωή και το χαμόγελο», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Δεμελής.

Τα γραφικά ξωκλήσια της Αθήνας που θυμίζουν νησί!

Για όσους δε θα φύγουν τις ημέρες των εορτών, η εκπομπή «Πάμε Δανάη!» παρουσιάζει τα γραφικά εκκλησάκια που βρίσκονται στην Αθήνα και θυμίζουν νησί!

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Παλαιοπαναγιά στην Παιανία είναι ένα εκκλησάκι με ξεχωριστή ομορφιά και μεγάλη ιστορία.

Ο Άγιος Νικόλαος στη Ραφήνα έχει αιγαιοπελαγίτικη αισθητική και μοναδική θέα.

Ο Προφήτης Ηλίας στο Χαλάνδρι, είναι ένα γραφικό εκκλησάκι με πανέμορφο περίβολο, ενώ εντυπωσιακός είναι και ο ναός της Αγίας Μαρίνας στο Πόρτο Ράφτη, που βρίσκεται δίπλα στο κύμα.

Τέλος, ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Νέα Μάκρη είναι μια εκκλησία με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και νησιώτικη αύρα.

Videos & Απoσπάσματα από Πάμε Δανάη! - 20/04/2022