Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ώρα μηδέν» για τη Μαριούπολη μετά το τελεσίγραφο της Ρωσίας στους μαχητές να παραδοθούν

17.04.2022 | 13:01 Eνσωμάτωση

Κλιμακώνεται η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία καθώς συνεχίζεται το μπαράζ των βομβαρδισμών στρατιωτικών στόχων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, με τον Ζελένσκι να προειδοποιεί για την πιθανότητα ρωσικού πυρηνικού χτυπήματος. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι άγριες μάχες στη Μαριούπολη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των τελευταίων υπερασπιστών της πόλης, οι οποίοι αγνόησαν το ρωσικό τελεσίγραφο να παραδοθούν για να σώσουν τη ζωή τους.

Το ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης έληξε.

Η μοναδική απάντηση που έδωσαν οι μαχητές που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο του Άζοφσταλ, ήταν πυρά προς τους Ρώσους εισβολείς.

Ρωσικά μέσα συνεχίζουν να μεταδίδουν εικόνες από το λιμάνι της πόλης που βρίσκεται εδώ και ώρες υπό τον πλήρη έλεγχό τους, αλλά και βίντεο από το εργοστάσιο του Ίλιτς το οποίο έχουν ουσιαστικά ισοπεδώσει με πυρά από το πυροβολικό και χτυπήματα από μαχητικά.

Εκτιμήσεις για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς

Ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε πως η κατάσταση στην πόλη είναι δραματική και σημείωσε πως υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο στήριξης των μαχητών της Μαριούπολης.

Το κέντρο της πόλης που βρίσκεται στο επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων από τις πρώτες ώρες του πολέμου έχει μετατραπεί σε μία μάζα από χαλάσματα. Άγνωστο παραμένει πόσοι άμαχοι έχουν χάσει την ζωή τους με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες.

Εντείνονται οι ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας

Οι ρωσικές επιθέσεις εντείνονται και πάλι σε όλα τα μέτωπα. Ειδικά στην ανατολική Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν καθημερινά στόχους αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους. Το Σεβεροντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας δέχεται συνεχώς ρωσικά πυρά. Η Ταμάρα με τον εγγονό της ζουν εδώ και έναν μήνα σε καταφύγιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις, όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, συνεχίζουν την ενίσχυσή τους, κυρίως με αποστολή στρατευμάτων και μηχανοκίνητων μονάδων από τα εδάφη της Λευκορωσίας. Οι Ουκρανοί αναφέρουν πως πριν από λίγες ημέρες ακόμη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των ρωσικών δυνάμεων έπεσε νεκρό στο πεδίο του Ντονέτσκ. Πρόκειται για τον υποστράτηγο Βλαντιμίρ Φρολόφ της 8ης στρατιάς.

Ο επικεφαλής του ρωσικού στόλου, ναύαρχος Νικολάι Γεβμενόβ συναντήθηκε στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης με μέλη του πληρώματος του πλοίου «Μόσχα», το οποίο βυθίστηκε μετά από ουκρανικά χτυπήματα πριν από τρεις ημέρες. Το Κρεμλίνο επιμένει πως το πλήρωμα της ρωσικής ναυαρχίδας σώθηκε, την ώρα που οι Ουκρανοί μιλούν για περισσότερους από 400 νεκρούς.

Σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως συνολικά από την αρχή της ρωσικής εισβολής περισσότεροι από 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους στα πεδία των μαχών.

Με εκρήξεις ξύπνησε το Κίεβο

Εδώ και τρεις ημέρες οι σειρήνες χτυπούν συνεχώς στο Κίεβο, ενώ οι Ρώσοι πραγματοποιούν χτυπήματα περιμετρικά της πόλης.

Οι κάτοικοι περιμένουν ότι της επίθεσης στη Μαριούπολη θα ακολουθήσει εισβολή στην ουκρανική πρωτεύουσα, και προσπαθούν να προετοιμαστούν.

Η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι η Μαριούπολη έχει καταληφθεί, και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται στο εργοστάσιο Azovstal.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/04/2022