Ελλάδα

Γαλεντέρης: Η ύπαρξη της κεταμίνης στα ούρα σημαίνει ότι χορηγήθηκε όσο ήταν εν ζωή η Τζωρτζίνα

16.04.2022 | 14:54 Eνσωμάτωση

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης αναφέρθηκε στη διαδρομή της κεταμίνης και τόνισε πως η ύπαρξη της ουσίας αυτής στα ούρα της Τζωρτζίνας σημαίνει ότι της χορηγήθηκε όσο βρισκόταν εν ζωή.

«Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό φάρμακο που δρα στον εγκέφαλο και προκαλεί ότι προκαλεί. Μόλις μπει στην κυκλοφορία του αίματος πρέπει να περάσει από το ήπαρ, τα νεφρά, να μεταβολιστεί και να μετατραπεί σε άλλες ουσίες, όπως η nor – κεταμίνη. Στα ούρα μπορεί να εμφανιστεί η εν λόγω ουσία ως αυτούσια ή οι μεταβολίτες αυτής», εξήγησε στην εκπομπή «Τι λες τώρα!».

Ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε πως σε περίπτωση που η ουσία βρεθεί στο αίμα και όχι στα ούρα σημαίνει ότι έχει δοθεί αφού ο ασθενής έχει καταλήξει, καθώς δεν υπάρχει κυκλοφορία του αίματος που θα προκαλούσε αυτή τη διαδρομή της κεταμίνης προς το ήπαρ και τον μεταβολισμό της ουσίας.

Ωστόσο, εάν η κεταμίνη βρεθεί στα ούρα σημαίνει ότι η ουσία χορηγήθηκε όσο ο ασθενής βρισκόταν εν ζωή.

Επιπλέον ο ιατροδικαστής τόνισε πως η εικόνα της ανακοπής της Τζωρτζίνας είναι συμβατή με τη χορήγηση της κεταμίνης.

Οι αστοχίες στις ιατροδικαστικές εκθέσεις

Για το θρίλερ των ιατροδικαστικών εκθέσεων για τους θανάτους των τριών παιδιών δήλωσε: «Το λάθος αυτό συμβαίνει όταν δεν εκτιμάται ο φάκελος του ασθενούς στο σύνολό του. Εάν ο ιατροδικαστής δεν έχει τα συμπεράσματα που τον καλύπτουν, εάν αυτά που βλέπει δεν ταιριάζουν με αυτό που έχει στο κεφάλι του, έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να ζητήσει νέο έλεγχο, νέες εξετάσεις, επανέλεγχο, τα πάντα».

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν ξέρω εάν θεωρούνται λάθη. Θεωρώ ότι είναι λάθος ο προσανατολισμός τους. Είναι σαν να έχουμε μία κλινική εικόνα ενός ασθενή που αυτοί την είδαν στην αρχή της, ενώ εμείς τώρα καλούμαστε να ερμηνεύσουμε την κλινική εικόνα αφού ο ασθενής πέθανε», είπε και υπογράμμισε πως οι αστοχίες σημειώθηκαν επειδή δεν υπήρχε υποψία για εγκληματική ενέργεια.

Videos & Απoσπάσματα από Τι Λες Τώρα - 16/04/2022