Στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησε η κ. Ελευθερία Σκανδάλη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, αναφορικά με τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλα σε ό,τι αφορά στα ψυχικά νοσήματα.
«Η πρώτη διαφορά αφορά στο είδος των ψυχικών νοσήματων που εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και στους άνδρες. Πιο χαρακτηριστική είναι η κατάθλιψη, η οποία είναι πιο συχνή στις γυναίκες και πιο επίμονη. Δηλαδή η κατάθλιψη μπορεί να επιμένει ως διαταραχή και να παρατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά στην κατάθλιψη, οι άνδρες είναι αυτοί που αυτοκτονούν περισσότερο, παρότι προβαίνουν σε λιγότερες απόπειρες», εξήγησε η κ. Σκανδάλη.
«Άλλες διαταραχές που συναντάμε συχνά στις γυναίκες είναι ο πανικός, οι φοβίες, διαταραχές στον ύπνο, στη διατροφή, αλλά και το μετατραυματικό στρες που είναι δύο φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε γυναίκες, λόγω του ότι οι τραυματικές εμπειρίες για εκείνες μπορεί να έχουν να κάνουν με σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση», συνέχισε η ίδια.
«Στην διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια, που είναι και οι πιο βαριές ψυχικές ασθένειες, δεν παρατηρούμε πολύ σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, με εξαίρεση τη σχιζοφρένεια, όπου οι γυναίκες δεν εμφανίζουν τόσο πρώιμα συμπτώματα όσο οι άνδρες. Οι άνδρες εμφανίζουν έως και 10 χρόνια νωρίτερα συμπτώματα», τόνισε η κ. Σκανδάλη.
Μια μεγάλη διαφορά, επίσης, είναι και το ότι οι άνδρες πηγαίνουν πιο δύσκολα σε κάποιον ειδικό.
«Οι άνδρες πηγαίνουν πιο δύσκολα σε ένα ψυχολόγο, λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων αλλά και της οικογενειακής διαπαιδαγώγησης. Οι άνδρες εκπαιδεύονται να λειτουργούν σύμφωνα με κάποια παραδοσιακά μοντέλα ανδρικού προτύπου, που τους θέλουν δυνατούς, αυτόνομους, αυτάρκεις και χωρίς πολλές ευαισθησίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η θεραπεία εκλαμβάνεται από πολλούς ως μία ένδειξη αδυναμίας και φαίνεται να απειλεί τον ανδρισμό τους. Οπότε τους είναι πιο εύκολο να καταπνίξουν την εσωτερική πίεση που αισθάνονται και να μη ζητήσουν βοήθεια», σημείωσε η κ. Σκανδάλη.
«Υπάρχουν διαφορές και στη θεραπεία ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι άνδρες συνήθως δε δεσμεύονται σε μακροχρόνια θεραπεία. Επίσης οι άνδρες περιμένουν, ίσως, διαφορετικά αποτελέσματα από τη θεραπεία. Περιμένουν πιο γρήγορα αποτελέσματα, πιο πρακτικές λύσεις, συγκεκριμένες συμβουλές και κατευθύνσεις. Οι άνδρες προτιμούν να θεραπευτούν και όχι τόσο να μιλήσουν και να αναλύσουν», είπε κλείνοντας η κ. Σκανδάλη.