Πολιτική

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τις ανατιμήσεις σε ενέργεια & βασικά καταναλωτικά αγαθά

09.04.2022 | 08:42 Eνσωμάτωση

Ακρίβεια και ανατιμήσεις βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Μάξιμος Σενετάκης, βουλευτής της ΝΔ, Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και Στέφανος Ξεκαλάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

«Καμία κοινωνική και επαγγελματική ομάδα δεν έχει μείνει χωρίς στήριξη»

«Γνωρίζετε και βλέπετε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο ευρώ για να στηρίξει τα νοικοκυριά. Καμία κοινωνική και επαγγελματική ομάδα δεν έχει μείνει χωρίς στήριξη. Αυτό γίνεται με απευθείας παρεμβάσεις, κυρίως για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες αλλά και τους επαγγελματίες, και με αυστηρούς ελέγχους στην αγορά. Όλα γίνονται στο μέτρο που μας επιτρέπει το δημοσιονομικό πλαίσιο, ώστε να παραμείνουμε θωρακισμένοι. Προκειμένου να μπορούμε να στηρίζουμε, πρέπει να κρατάμε δυνάμεις και να έχουμε θωρακισμένη την οικονομία μας. Το Μάιο περιμένουμε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση των νοικοκυριών και για τον ενεργειακό πλαίσιο από την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Σενετάκης.

«Τις αυξήσεις προσπαθούμε να τις μειώσουμε. Γίνεται προσπάθεια από το κράτος να κλείσει την ψαλίδα ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τα σενάρια για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό είναι εφιαλτικά»

«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση επί της ουσίας δεν κάνει τίποτα. Το ζήτημα είναι αν μπορούν να κρατήσουν δυνάμεις τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Τα σενάρια είναι εφιαλτικά για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Μπορούν οι πολίτες να αντέξουν; Προφανώς και όχι. Η κυβέρνηση δίνει 13 ευρώ το μήνα σε πολύ λίγους, σχετικά με το επίδομα στα καύσιμα. Η κυβέρνηση επιδοτεί επί της ουσίας την αισχροκέρδεια στην ενέργεια. Πρέπει να μπει πλαφόν στο κέρδος της ηλεκτροπαραγωγής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Λέει ο πρωθυπουργός ότι θα τα φορολογήσει. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Δεν αντέχουν. Ακόμα δεν έχουν ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο οι επιπτώσεις του πολέμου», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σαντορινιός.

«Ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά & για αύξηση του κατώτατου μισθού»

«Θα βόλευε πολύ την κυβέρνηση ό,τι βιώνουμε σήμερα να οφείλεται στον πόλεμο και την πανδημία. Όμως οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι οφείλεται στις πολιτικές της. Ο πρόεδρός μας είχε μιλήσει για αναγκαιότητα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Μίλησε για την αναγκαιότητα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Η κυβέρνηση είπε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, γιατί διέθεσε 43 δις ευρώ για την πανδημία, και πραγματικά δεν έχω δει έναν που να έχει επωφεληθεί από αυτή την επιλογή. Ακόμα, η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε βίαιη απολιγνιτοποίηση, και προχθές ο πρωθυπουργός είπε ότι τελικά υπήρχαν περιθώρια να καθυστερήσει αυτό», είπε ο κ. Ξεκαλάκης.

«Το παράδειγμα της αντιμετώπισης της πανδημίας με τα 43 δις, που δεν τα βλέπετε πουθενά, έχει σαφή επιτυχία στο κομμάτι πχ της μείωσης της ανεργίας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι τα χρήματα αυτά δεν κράτησαν όρθια την κοινωνία», απάντησε ο κ. Σενετάκης.

«Πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, να γίνει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, να μπει πλαφόν στην ενέργεια και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Σαντορινιός.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 09/04/2022