Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά

02.04.2022 | 08:56 Eνσωμάτωση

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και οι δημοσιογράφοι Βούλα Κεχαγιά και Σταμάτης Ζαχαρός μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Μηταράκης τοποθετήθηκε σχετικά με την ακρίβεια αλλά και τα μέτρα που πήγε η κυβέρνηση για να δώσει «ανάσα» στα νοικοκυριά που πλήττονται.

«Η Ευρώπη βιώνει ένα πόλεμο, και αυτός ο πολ δημιουργεί αβεβαιότητ ακαι πίεση και στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Η ελληνική οικονομία κατάφερε να ξεπέράσει την κρίση της πανδημίας το ίδιο θα κάνει και με την κρίση που έχει προκύψει από τον πόλεμο», ανέφερε αρχικά.

«Ο ΦΠΑ και ο φόρος στα καύσιμα, είναι μία βασική πηγή εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Από εκεί πληρώνονται οι συντάξεις, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, απο εκεί λειτουργούν τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Υπάρχουν ταμειακές δυνατότητες αλλά πρέπει να τα κρατήσουμε για όσο διαρκεί η κρίση για να μπορούμε να στηρίζουμε όταν πρέπει τους πολίτες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

«Δώσαμε την στήριξη στις καταναλώσεις των φτωχότερων νοικουριών, δώσαμε στήριξη για την βενζίνη και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», κατέληξε.

Ο διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε την σημασία της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

«Δεν ισχύει ότι έχουμε τις επιπτώσεις του πολέμου, η ακρίβεια ήρθε πριν τον πόλεμο. Εμεέις προτείνουμε την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αμεσα στα καύσιμα. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι λαϊκισμός, το γεγονός ότι δεν μπορούν να βρουν αυτά τα 1.5 δις ευρώ που κοστίζει η μείωση αυτή, δεν γίνεται να μπορούν να τα βρουν οι άλλες χώρες». σχολίασε.

«Την ίδια ώρα, ιδιωτικοποιείται η επικουρική ασφάλιση, δεν προχωρούν στο πλαφόν και δεν φορολογούν άμεσα τα υπερκέρδη. Τόσο καιρό λέμε να μειωθεί ο ΦΠΑ στο ψωμί. Είναι λαθος μέτρα αυτά που παίρνει η κυβέρνηση» επεσήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Κατανόηση βασικών πραγμάτων που σχετίζoνται με την οικονομία. Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση κινείται με λάθος τρόπο. Έχει την πίεση του ατελείωτου λαϊκισμού της αντιπολίτευσης, και αυτό που κάνει η κυβέρνηση την ωθεί και αυτή στον λαϊκισμό. υτά τα 200 ευρώ της επιταγής ακρίβειας, είναι μπαλώματα δεν είναι λύση. Χρειάζονται μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα την αύξηση του κατώτατου μισθού», τόνισε ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ζαχαρός.

«Τα μέτρα φυσικά δεν επαρκούν. Η κρίση και η ακρίβεια διατρέχει όλες τις κοινωνικές ομάδες και πλήττει τους πάντες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει μεταξύ άλλων και την μεσαία τάξη, γιατί τα μεσαία στρώματα χωρίς στήριξη θα καταστούν φτωχά στρώματα. Η κυβέρνηση έχει στη διαθεσή της την εργαλειοθήκη της Κομισιόν και θα πρέπει άμεσα να την χρησιμοποιήσει. Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 10%», δήλωσε η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά, σχολιάζοντας τις εξελίξεις.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 02/04/2022