Πολιτική

Ηνίοχος 22: Μεγάλη αεροπορική άσκηση στην Ανδραβίδα

02.04.2022 | 13:24 Eνσωμάτωση

Δεκάδες μαχητικά συμμαχικών και φιλικών χωρών πετούν μέχρι και τις 5 Απριλίου στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο και το FIR Αθηνών από το Καστελόριζο μέχρι τους Οθωνούς και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη στο πλαίσιο της Διεθνούς άσκησης Ηνίοχος 2022.

Η Ελληνική άσκηση έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία αυτή την χρονική περίοδο!

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση και απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Ηνίοχος είναι μια επίδειξη της αποφασιστικότητάς μας, της δύναμης της συμμαχίας μας και της απαράμιλλης ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας», δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ, πρέσβης των ΗΠΑ.

«Για να είμαι ειλικρινής πάει πέρα από το να είμαστε εταίροι και σύμμαχοι αλλά γινόμαστε φίλοι και δεν θες τίποτα άλλο να έχει δίπλα σου σε μια μάχη από τους φίλους σου δίπλα σου», είπε ο Ντάντι Του, αντισμήναρχος πολεμικής αεροπορίας ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της άσκηση βραβεύτηκε και ο πιλότος που πρώτευσε στο Σχολείο Όπλων Τακτικής, το Ελληνικό Top Gun.

Παρά τα ισχυρά μηνύματα αποτροπής που εκπέμπει η άσκηση, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις επιμένοντας στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου

«Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις της στις νήσους μη Στρατιωτικού Καθεστώτος με τις στρατιωτικές της θαλάσσιες και αεροπορικές μονάδες και διέπραξε 423 παραβιάσεις το 2022. Και πάλι σε αυτήν την περίοδο, συνέχισε να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πραγματοποιώντας 19 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, 11 από αυτές από τον υφυπουργό Άμυνας», δήλωσε η Καρά Πινάρ, εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα η Άγκυρα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε άσκηση Έρευνας και Διάσωσης και Προστασίας του Περιβάλλοντος δεσμεύοντας με παράνομη ΝΟΤΑΜ μια σειρά από περιοχές και διαδρόμους, επιχειρώντας επί της ουσίας να απομονώσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τις 10 έως τις 20 Απριλίου

Μετά από 88 χρόνια η Τουρκία προχώρησε και σε νυχτερινή προσευχή για το Ραμαζάνι στην Αγια Σοφιά.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 02/04/2022