«Ασκήσεις επί χάρτου» για το μέγεθος των επιπτώσεων του ουκρανικού στην οικονομία κάνουν στην κυβέρνηση, και πλέον θεωρείται απίθανο να μην υπάρξουν συνέπειες στις προοπτικές ανάκαμψης, καθώς οι αναταράξεις έχουν αντίκτυπο σε ενέργεια, εισοδήματα, τουρισμό και κατανάλωση.
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής της ΝΔ, και Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν έτοιμη από καιρό»
«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν έτοιμη από καιρό. Ο πρωθυπουργός στο τέλος του 2021 ενημέρωσε την ΕΕ ότι το ενεργειακό κόστος θα ανέβει λόγω της πανδημίας περισσότερο από 350 δις και πρότεινε να υπάρξει κοινό ταμείο που θα βοηθήσει οριζόντια τα κράτη – μέλη. Αυτό τώρα ενισχύθηκε με ένα ταμείο που θα βοηθήσει λόγω του πολέμου», σημείωσε η κ. Βόζεμπεργκ.
«Η πρόταση Μητσοτάκη για το κοινό ταμείο για την ενέργεια έχει επιταχύνει τα ανακλαστικά της ΕΕ»
«Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη έχει επιταχύνει τα ανακλαστικά της ΕΕ, για αυτό το κοινό ταμείο για θέματα ενέργειας. Για το ηλεκτρικό ρεύμα η χώρα μας είναι στις 7 φθηνότερες χώρες, λόγω των επιδοτήσεων. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, και είναι πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Αυτό που λέει επίσημα ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Ενέργειας, αλλά και ο πρωθυπουργός, είναι ότι με τις επιδοτήσεις δε θα μείνουν αβοήθητα τα κοινωνικά στρώματα και οι ευάλωτες ομάδες που πιέζονται. Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια», πρόσθεσε η ίδια.
«Ο κ. Μητσοτάκης είχε διαπιστώσει το πρόβλημα και δώρισε τη ΔΕΗ»
«Η κ. Βόζεμπεργκ αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός πολύ πριν τον πόλεμο είχε διαπιστώσει ότι θα έχουμε μεγάλο θέμα με την ενέργεια και δώρισε τη ΔΕΗ. Στη συνέχεια, ενώ έβλεπε ότι έρχεται το τσουνάμι ακρίβειας στην ενέργεια, δεν έλαβε μέτρα για να συγκρατήσει τις τιμές τις ενέργειας. Θα μπορούσε να γίνει παρέμβαση στις τιμές του ηλεκτρικού στη ΔΕΗ, αν ήταν δημόσια. Η κυβέρνηση δώρισε τη ΔΕΗ και έδωσε 2,5 δις μέχρι στιγμής για να συγκρατήσει τις τιμές του ρεύματος. Όποιος παίρνει το λογαριασμό του, βλέπει πόσο τις συγκράτησε. Αν πάει καλά η οικονομία, προφανώς η κυβέρνηση έχει το περιθώριο να πάρει τα μέτρα που προτείνουμε. Να μειώσει το φόρο κατανάλωσης. Η οικονομία δεν πάει καλά γιατί γίνονται σπατάλες για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σπίρτζης.
Άμεση ανάγκη για μέτρα που θα «ανακουφίσουν» τις τσέπες των καταναλωτών
«Από το Σεπτέμβριο που άρχισαν οι αυξήσεις στην ενέργεια, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου όλα θα έχουν τελειώσει. Αυτή προφανώς ήταν μια λάθος εκτίμηση. Απαιτούνται μέτρα εδώ και τώρα. Όχι το να κρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ τώρα ξαφνικά. Η ΔΕΗ ήταν μια διαλυμένη επιχείρηση», σχολίασε ο διευθυντής σύνταξης του in.gr, Βασίλης Κανέλλης.
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδημητρίου είπε ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν νομίζω ότι έχει μιλήσει για επανακρατικοποίηση των μεγάλων δημόσιων οργανισμών. Κάθε κυβέρνηση εκλέγεται στις χώρες μέλη της ΕΕ ώστε να λαμβάνει τα δικά της μέτρα, ανεξαρτήτως από που έρχεται το πρόβλημα. Ο Μακρόν επέβαλε μέτρα στη ΔΕΗ».
«Η κυβέρνηση θα καλύψει τα κοινωνικά στρώματα που δεν τα καταφέρνουν»
«Η κυβέρνηση το αν πηγαίνει καλά στην οικονομία το λένε οι δείκτες, που έχουν σημασία για την αξιολόγηση των οίκων. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καλύψει τα στρώματα που δεν τα καταφέρνουν», τόνισε κλείνοντας η κ. Βόζεμπεργκ, με τον κ. Σπίρτζη να απαντά ότι «Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, να στηριχτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα που δεν αντέχουν την πολιτική Μητσοτάκη».