Κόσμος

Ουκρανία: Εντείνονται οι κινήσεις για μη πολεμική λύση

28.01.2022 | 20:38 Eνσωμάτωση

Εντείνονται οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα για την εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Στα σχολεία της Ουκρανίας τα παιδιά μαθαίνουν για βόμβες, χειροβομβίδες και όλμους. Το Κίεβο προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα συνεχείς. Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλανιμίρ Πούτιν σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση που θα εκτονώσει την κρίση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται σίγουρες πως η Ρωσία θα κινηθεί στρατιωτικά και ζήτησαν τη συμβολή και της Κίνα προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο.

Παράλληλα, σε συνεννόηση με τη Γερμανία, ανακοίνωσαν ένα σημαντικό οικονομικό αντίμετρο εάν η Μόσχα επιτεθεί.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Wall Street προκειμένου να βρεθούν οι οικονομικές κυρώσεις που θα πληγώσουν περισσότερο της Ρωσία.

Από την πλευρά της η Μόσχα επιμένει πως δεν επιθυμεί την κλιμάκωση.

Την ίδια στιγμή όμως συνεχίζει να ενισχύει με άρματα μάχης και συστοιχίες S-400 όλα τα σημεία γύρω από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Σημαντικά ενισχύονται και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ με μαχητικά F-16 να φτάνουν σε βάση της Λιθουανίας.

Η κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας συζητήθηκε και στην σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Κυριάκος Μηστοτάκης και Όλαφ Σολτς.

Oι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας, των ανοικτών διαύλων με τη Ρωσία και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/01/2022