Να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του με αφορμή εκδήλωση των Ελλήνων από την Ίμβρο.
«Δεν θα πάψουμε και να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην Άγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της. Γιατί οι Έλληνες της Ίμβρου είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Τουρκία, λοιπόν, καλείται να τους σεβαστεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στον απόηχο της επίθεσης που δέχθηκε η Προέδρος της Δημοκρατίας από την Άγκυρα με αφορμή την γενοκτονία των Ποντίων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επανέλαβε πως η Ελλάδα θέλει τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά δεν υποχωρεί σε παράνομες διεκδικήσεις και επιθετικές ενέργειες.
«Ουδέποτε εγκαταλείψαμε τον δρόμο της διπλωματίας, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Επιδιώκουμε διαχρονικά τη συνεργασία με την Τουρκία και επενδύουμε στην αρμονική συνύπαρξη και φιλία των δύο λαών. Καμία υποχώρηση, ωστόσο, δεν χωρεί έναντι απαράδεκτων διεκδικήσεων και επιθετικών ενεργειών» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναταραχή έφεραν και οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει στο ζήτημα της επέκτασης των θαλασσίων συνόρων στα 10 ναυτικά μίλια σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με την Τουρκιάς.
«Δεχόμαστε ίσως και τα 10 ν.μ. αιγιαλίτιδας ζώνης, η Τουρκία αρνείται να μας δώσει και την δυνατότητα να έχουμε αιγιαλίτιδα ζώνη 10 ή 12 ν.μ. και στα ηπειρωτικά εδάφη» σημείωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.
Η τοποθέτηση αυτή δημοσιοποιήθηκε ευρέως στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας.
«Με αφορμή δημοσιεύματα, υπογραμμίζεται ότι πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωνα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
«Το θέμα που προκύπτει είναι εάν αυτή η πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές ή όχι, καθώς και αν έγινε κατά τη διάρκεια των νέων γύρων των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2021 ή σε κάποια παλαιότερη φάση τους. Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν από το υπουργείο Εξωτερικών» υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο Χουλουσί Ακάρ πάντως σε κάθε ευκαιρία δηλώνει πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δεν πρόκειται να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους στο Αιγαίο, αλλά και την ανατολική Μεσόγειο.
«Με αποφασιστικότητα, πίστη και υψηλό ηθικό, με πετυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται εντός της χώρας και πέραν των συνόρων, όπως προστατεύουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο» πρόσθεσε ο κ. Ακάρ.
Τέλος, την Τετάρτη φτάνουν στην Τανάγρα και τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale.
Οι προετοιμασίες στην αεροπορική βάση έχουν ολοκληρωθεί και οι Έλληνες πιλότοι και μηχανικοί θα ξεκινήσουν άμεσα την εκπαίδευση τους στο νέο αεροσκάφος.