Ελλάδα

Κυριαρχεί η Όμικρον – Έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες – Τέταρτη δόση για ανοσοκατεσταλμένους

11.01.2022 | 16:47 Eνσωμάτωση

Η επόμενη ημέρα στα κρούσματα προβληματίζει τους επιστήμονες, με τις προβλέψεις να μιλούν ακόμα και για 60.000 κρούσματα στις 17 Ιανουαρίου.

«Εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000 …700.000- 800.000 στο τέλος Ιανουαρίου», σημειώνει ο κ. Τζανάκης.

Τις προβλέψεις των ειδικών συμμερίζεται απόλυτα και ο υπουργός υγείας που βλέπει πως οδεύουμε για νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι μολύνσεις θα κυμανθούν μεταξύ 33-35.000. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα περισσότερα κρούσματα που διαπιστώθηκαν απο τα self test σε παιδιά δεν έχουν καταγραφεί στο ημερήσιο αριθμό του ΕΟΔΥ, καθώς όπως είχε αναφερθεί θα προσμετρηθούν μόνο όταν διενεργηθούν rapid test.

Τέταρτη δόση για ανοσοκατεσταλμένους

Η κυβέρνηση στήνει παράλληλα το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό, στο τραπέζι είναι η υποχρεωτικοτητα στους άνω των 50. Προς όλες τις κατευθύνσεις τονίζεται πως το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών θα επιβληθεί κανονικά ενώ το πιο σημαντικό;

Άνοιξε η κουβέντα για την 4η δόση με πρώτους τους ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι ήδη δέχονται και μηνύματα στα κινητά τους και θα κάνουν την δόση 3 – 6 μήνες μετα την 3η.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα ισχύσει τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου

Την ίδια ώρα, μπορεί ακόμη να μην έχει ανοίξει επίσημα η συζήτηση για τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό στη χώρα μας, ωστόσο ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, είχε μιλήσει πριν λίγες ημέρες για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

«Τα εμβόλια και η φυσική ανοσία δεν διαρκούν πολύ. Το γνωρίζουμε αυτό με όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής και πρόκειται να το μάθουμε και με την Όμικρον: η ανοσολογική απόκριση διαρκεί μερικούς μήνες. Για αυτό έχω κάνει την πρόβλεψη ότι θα χρειαστούμε μια σειρά από τρεις δόσεις και στη συνέχεια έναν ετήσιο επανεμβολιασμό, για να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο ανοσίας. Φαίνεται όμως ότι είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης, πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό», είχε αναφέρει ο Μπουρλά κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου με τον αναλυτή της Goldman Sachs Κρις Σιμπουτάνι.

Όσο η Όμικρον καλπάζει στην κοινότητα τόσο μεγαλώνουν οι ουρές για εξεταση από πολίτες που για ώρες συνωστίζονται έξω από δημόσιες δομές.

Στην Πάτρα η κοσμοσυρροή φέρνει τα αποτελέσματα σε…. 15 έως 20 ημέρες.

Έξω και από διαγνωστικά και φαρμακεία οι ουρές ατελείωτες.

Χαλαρώνουν τα μέτρα

Την ίδια ώρα από την άλλη, έρχεται χαλάρωση των μέτρων με ορίζοντα όμως την επόμενη εβδομάδα, καθώς κυβερνητικές πηγές δήλωναν στο newsit.gr ότι η εισήγηση της κυβέρνησης στην επιτροπή θα είναι να μείνουν τα μέτρα που έχουν ισχύ έως τις 16 Ιανουαρίου.

Μετά την 16η το πιθανότερο σενάριο είναι να σταματήσει η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και να αυξηθούν οι θεατές στα γήπεδα.

Ένας παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα είναι η αυξανόμενη πίεση στο συστημα υγειας.

Την ρευστή κατάσταση έρχεται να καταδείξει και η σημερινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της Ευρώπης θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες», σημειώνει ο Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ, Χανσ Κλούγκε.

Με αυτά τα δεδομένα όλα μπορεί ακόμα και την τελευταια στιγμή να ανατραπούν.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 11/01/2022