Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων – Προβληματισμός και ανησυχία για την επιστροφή στα θρανία

09.01.2022 | 12:56 Eνσωμάτωση

Παρά την πίεση που δημιουργεί στο εθνικό σύστημα υγείας η έξαρση της πανδημίας, ανοίγουν αύριο τα σχολεία με τις διακοπές των Χριστουγέννων. Γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν για όσα παιδιά δεν έχουν προλάβει να προμηθευθούν και να υποβληθούν στο απαραίτητο self test. Την ίδια στιγμή οι επιδημιολογικοί δείκτες εξακολουθούν να είναι ανησυχητικοί, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πλησιάζει η στιγμή της αποκλιμάκωσης της τρέχουσας έξαρσης της πανδημίας.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρώτο σχολικό κουδούνι του 2022.

Μία απόφαση που προβληματίζει, όπως φαίνεται, αρκετούς γονείς εκπαιδευτικούς αλλά και υγειονομικούς που βλέπουν τα κρούσματα στα παιδιά να εκτοξεύονται και τα ποσοστά εμβολίασμού να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Κάποιοι άλλοι συμφωνούν με την επάνοδο στα θρανία, λέγοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

Με τις απόψεις να διίστανται ,το μόνο σίγουρο είναι πως μαθητές και καθηγητές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες και στα πόστα τους με νέα πρωτόκολλα και αυξημένο testing.

Τα νέα μέτρα

Συγκεκριμένα θα δοθούν 3 self test την πρώτη εβδομάδα για όλα τα παιδιά, εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα.

To πρώτο self test θα γίνει την Κυριακή, ενώ τα άλλα δύο Τρίτη και Πέμπτη.

Επιπλέον, εάν υπάρξει κρούσμα σε τμήμα τα self test αυξάνονται σε 5.

Μέτρα έχουν ληφθεί και για εκείνα τα παιδιά που θα έρθουν σε επαφή με κρούσμα μέσα στην οικογένειά τους.

Η καραντίνα των μαθητών

Σε περίπτωση που ένας ανεμβολίαστος μαθητής έχει κρούσμα στην οικογένειά του, τότε θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίντα για 5 ημέρες και να πραγματοποιήσει self test την 5η ημέρα. Εάν αυτό βγει αρνητικό τότε και μόνο μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο του.

Στην ίδια περίπτωση εάν κάποιο παιδί είναι εμβολιασμένο ή έχει πιστοποιητικό νόσησης τότε συνεχίζει να πηγαίνει κανονικά στο σχολείο του πραγματοποιώντας δύο self test εντός πέντε ημερών, ενώ εάν είναι ανω των 12 ετών θα πρέπει για 10 ημέρες να φορά είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή χειρουργική.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη δικαιούνται πέντε δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Τι θα γίνει με όσους μαθητές δεν πρόλαβαν να προμηθετούν τα self test

Πολλοί ήταν οι μαθητές που δεν τα κατάφεραν να προμηθευτούν τα self test λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Από το πρώι της Δευτέρας οι διευθυντές των σχολείων θα διαθέσουν τεστ από τα αποθεματικά των σχολείων σε όσους μαθητές δεν πρόλαβαν να τα πάρουν.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτήματα που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, όπως το ποιος και που θα διενεργεί το testing των μαθητών.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 09/01/2022