Κόσμος

ΠΟΥ – Η Όμικρον μπορεί να μην έχει σοβαρά συμπτώματα, αλλά δεν είναι ήπια

07.01.2022 | 13:05 Eνσωμάτωση

Ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την περίοδο που τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί παγκοσμίως. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του Οργανισμού δρ. Τέντρος είπε ότι δεν πρέπει να μας ξεγελά ότι η μετάλλαξη φαίνεται πιο ήπια.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε πως η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με το κυρίαρχο παγκοσμίως στέλεχος Δέλτα, αλλά δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως “ήπια”.

Η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον σημαίνει ότι θα γίνει κυρίαρχη μέσα σε διάστημα εβδομάδων σε πολλά μέρη, δημιουργώντας μια απειλή σε χώρες στις οποίες υψηλό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο που έχει θέσει ο Οργανισμός για τον πλήρη εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τον Ιούλιο.

Ο στόχος θεωρείται ότι βοηθά στον τερματισμό της οξείας φάσης της πανδημίας. Μάλιστα, 36 κράτη δεν έχουν φτάσει καν στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ το 80% των ασθενών που νόσησαν σοβαρά παγκοσμίως ήταν ανεμβολίαστοι.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/01/2022