Κόσμος

Καζακστάν – Οι στρατιώτες θα μπορούν πλέον να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση, λέει ο πρόεδρος

07.01.2022 | 13:14 Eνσωμάτωση

Πυρ χωρίς προειδοποίηση κατά των διαδηλωτών διέταξε ο πρόεδρος του Καζακστάν, τρεις μέρες μετά την έναρξη των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

Οι πυροβολισμοί δεν σταματούν ούτε τη νύχτα στους δρόμους του Αλμάτι. Άνθρωποι τρέχουν να σωθούν από τις σφαίρες. Κάποιοι δεν τα καταφέρνουν.

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών συνεχίζονται με θύματα και τραυματίες και στις δύο πλευρές.

Η αστυνομία της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις εικόνες και ανακοίνωσε πως χθες εξουδετέρωσε 26 ένοπλους εγκληματίες, όπως τους χαρακτήρισε, και συνέλαβε 3.000 άτομα

18 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από την αρχή των βίαιων διαδηλώσεων. Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας σπουδαστής στρατιωτικής ακαδημίας της χώρας εκφράζει την αγωνία του λίγο πριν βρεθεί απέναντι στους διαδηλωτές.

«Μαμά, μπαμπά, σας αγαπάω. Θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε όλοι», λέει.

Πριν από λίγη ώρα ο Καζάκος πρόεδρος Κασίμ – Τζομαρτ Τοκάγεφ διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η μεταφορά στρατιωτών και εξοπλισμού στο Καζακστάν από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες. Περισσότερα από 70 αεροσκάφη έφυγαν μόνο από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις και συνδράμουν κυρίως μέσω της φύλαξης κτηρίων και την προστασία των Καζάκων αστυνομικών, τονίζουν οι αρχές στη Μόσχα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/01/2022