Πολιτική

Επέκταση των επιδοτήσεων στην ενέργεια από την κυβέρνηση

07.01.2022 | 19:58 Eνσωμάτωση

Απάντηση στον εφιάλτη των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση με ένα ακόμη πακέτο μέτρων τον Ιανουάριο.

«Πρόκειται για ένα γενναίο αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων που βοηθά το παρόν αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον. Το βάρος δίνεται προφανώς στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε όμως και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά με μέση ενίσχυση 42 ευρώ το μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες σε 4.200.000 παροχές κύριας κατοικίας.

Η επιδότηση είναι κλιμακωτή κατά 80% δηλαδή 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 150, και από 151 μέχρι 300 κατά 60% δηλαδή 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για το κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση είναι 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα που καλύπτει το 90% των ανατιμήσεων.

Η επιδότηση για τους επαγγελματίες είναι 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η επιδότηση του οικιακού φυσικού αερίου είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αφορά 540.000 νοικοκυριά ενώ θα δοθεί έκπτωση 20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η επιδότηση για τους επαγγελματίες είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολικά το πακέτο ενίσχυσης φτάνει τα 395 εκατ. ευρώ.

«Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουμε διαθέσει περισσότερα από 1,3 δις ευρώ για το σκοπό αυτό και συνεχίζουμε και τον Ιανουάριο με τα μέτρα στήριξης να επεκτείνονται και στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που επίσης βάλλονται βάναυση από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Τα μέτρα που αναθεωρούνται κάθε τόσο αποδεικνύονται κατώτερα των αναγκών ήδη από την επομένη της ανακοίνωσής τους. Πόσο μάλλον τα σημερινά ανακοινωθέντα που μειώνουν κατά 15% την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Οι επιδοτήσεις που διαρκώς εξαγγέλλονται δεν αρκούν για να πληρωθούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» τόνισε το Κίνημα Αλλαγής, ενώ το ΚΚΕ υπογράμμισε: «Τα νέα ψίχουλα των ελάχιστων ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα με ένα ακόμα πρόγραμμα η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες θα ανακυκλωθούν και θα αντικατασταθούν από σύγχρονες με χαμηλότερη κατανάλωση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/01/2022