Αθλητικά

Διχασμός και διπλωματικό θέμα για «Νόλε» 

07.01.2022 | 20:23 Eνσωμάτωση

Ο Σέρβος πρωταθλητής έκανε και την πρώτη του αναρτηση. Με story στο Instagram ευχαρίστησε για την στήριξη των οπαδών του αναρτώντας εικόνα με την Παναγία και τον Χριστό, καθώς σήμερα στην πατρίδα του γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού με το Παλιό Ημερολόγιο.

Το ξενοδοχείο καραντίνας στη Μελβούρνη, όπου βρίσκεται ο Νόβακ Τζόκοβιτς φυλάσσεται αυστηρά. Έξω απ’ αυτό πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο για άλλη μία ημέρα, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή του στον κορυφαίο τενίστα του πλανήτη.

Αρκετοί πρόσφυγες που κρατούνται στο ίδιο ξενοδοχείο εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον Νόβακ Τζόκοβιτς.

«Νόβακ, δεν είσαι μόνος. Έχεις πολλούς υποστηρικτές, σε αγαπάμε, θέλουμε να σε δούμε να πετυχαίνεις και θέλουμε να σε δούμε τον κορυφαίο στο τένις» ανέφερε ο πρόσφυγας Αντνάν Τσοπάνι.

Απέναντι από την κυβέρνηση της Αυστραλίας τάχθηκε ο ομογενής τενίστας Νικ Κύργιος. «Κοιτάξτε, πιστεύω σίγουρα στη λήψη μέτρων, εμβολιάσθηκα λόγω άλλων και για την υγεία της μητέρας μου, αλλά το πώς χειριζόμαστε την κατάσταση του Νόβακ είναι κακό, πραγματικά κακό. Κάντε το καλύτερα» υποστήριξε ο Κύργιος.

Χαμένοι στη μετάφραση και τη… διπλωματία

Σύμφωνα, πάντως, με τα τελευταία δημοσιεύματα η ευθύνη για το πρόβλημα με τη βίζα του Τζόκοβιτς βαραίνει την ομοσπονδία τένις της χώρας, καθώς στην οδηγία που έστειλε προς τους αθλητές ανέφερε πως οι συμμετέχοντες δικαιούνται προσωρινής εξαίρεσης με πρόσφατη επιβεβαιωμένη PCR μόλυνση από SARS-Cov-2 (μετά τις 31 Ιουλίου), όπου ο εμβολιασμός μπορεί να αναβληθεί μέχρι και έξι μήνες μετά τη μόλυνση.

Ωστόσο, η επιστολή που είχε σταλεί από το υπουργείο Υγείας στις 29 Νοεμβρίου ξεκαθάρισε ότι άτομα που προσβλήθηκαν από την Covid-19 τους τελευταίους 6 μήνες και επιδιώκουν να εισέλθουν στην Αυστραλία από το εξωτερικό και δεν έχουν λάβει δύο δόσεις από εγκεκριμένο ή αναγνωρισμένο εμβόλιο από την TGA (Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων) ή μία δόση της Johnson & Johnson, δεν θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι.

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Τζόκοβιτς και την κυβέρνηση της Αυστραλίας θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με την εκδίκαση της έφεσης ακύρωσης της βίζας του 34χρονου πρωταθλητή. Οι Αυστραλοί πολίτες στηρίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Ο κ. Τζόκοβιτς δεν κρατείται αιχμάλωτος στην Αυστραλία. Είναι ελεύθερος να φύγει όποτε το επιλέξει και η Συνοριακή Δύναμη θα το διευκολύνει πραγματικά» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Κάρεν Άντριους.

«Πιστεύω ότι είναι δίκαιο αν δεν έχεις εμβολιαστεί καθόλου, οι κανόνες να είναι ίδιοι για όλους, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, πού είσαι, από πού προέρχεσαι» πρόσθεσε κάτοικος της Μελβούρνης.

Νo Nole, no money

Ο Τζόκοβιτς είναι το Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις και η πιθανή απουσία του, δεδομένα θα προκαλέσει οικονομική ζημιά στο Australian Open, όπως και σε κάθε διοργάνωση Grand slam.

«Στη Γαλλία αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε τους ίδιους περιορισμούς εισόδου με την Αυστραλία για αθλητές, καθώς και για πολίτες άλλων χωρών. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι εμβολιασμένος, θα είναι σε θέση να αγωνιστεί (στο Roland Garros), επειδή τα πρωτόκολλα, η φούσκα υγείας, το επιτρέπουν» υπογράμμισε η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Ροξάνα Μαρατσινεάνου.

Πάντως, οι Αρχές της Αυστραλίας ακύρωσαν τη βίζα και της Ρενάτα Βορατσόβα. Η Τσέχα αθλήτρια μπήκε χωρίς πρόβλημα στη χώρα με την εξαίρεση της νόσησης, ωστόσο μετά το σάλο που προκλήθηκε στην υπόθεση Τζόκοβιτς επανεξετάστηκε και πλέον βρίσκεται και εκείνη στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Για το Αυστραλιανό Open προετοιμάζεται και ο Στέφανος Τσιτσιπάς που έχει κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και στοχεύει σε νέες επιτυχίες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/01/2022