Ελλάδα

Κορωνοϊός – Ουρές χιλιομέτρων για ένα rapid test στα φαρμακεία

06.01.2022 | 17:16 Eνσωμάτωση

Σε εστίες υπερμετάδοσης εξελίσσονται οι ουρές που σχηματίζονται έξω από τα φαρμακεία για ένα rapid test.

Έξω από αυτά όμως η υπομονή του κόσμου δοκιμάζεται, με την αναμονή να φτάνει έως και τα 30 λεπτά.

Απηυδισμένοι οι φαρμακοποιοί γρήγορα εγκατέλειψαν τη λήψη δείγματος βάσει πρωτοκόλλου και άρχισαν να εξυπηρετούν τους πολίτες ακόμη και στα όρθια.

«Έχουμε εφημερία και σήμερα κάνουμε μόνο rapid. Rapid και μάσκες τίποτα άλλο» ανέφερε φαρμακοποιός.

Υπομονετικά περιμένουν τη σειρά τους ακόμα και τουρίστες. «Γυρίζω στη Γαλλία, στην πατρίδα μου οπότε χρειάζομαι το rapid test γι’ αυτό» σημείωσε ένας τουρίστας μιλώντας στο LIVE NEWS.

Σε έλλειψη αντιπυρετικά & αντιβιώσεις

Δυσεύρετα είναι πλέον τα αντιικά φάρμακα, με τους πολίτες να στήνονται στην ουρά μην γνωρίζοντας αν θα τα βρουν στο φαρμακείο.

Αντιπυρετικά, εισπνεόμενα και αντιβιοτικά έχουν γίνει ανάρπαστα τις τελευταίες μέρες, με τους φαρμακοποιούς να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να τα προμηθευτούν.

«Αυτές τις μέρες έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε αντιβιοτικά, εισπνεόμενα ακόμα και σε κοινά παυσίπονα».

Το αντιβιοτικό που πρέπει να αποφεύγεται

Τεράστια ζήτηση παρατηρούν οι φαρμακοποιοί και στο αντιβιοτικό Αζιθρομυκίνη, παρότι έχει αφαιρεθεί από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid εδώ κι έναν χρόνο.

«Το συνταγογραφούν σε ασθενείς Covid παρόλα αυτά στο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και σε πολλές άλλες χώρες ξεκαθαρίζουν πως η αζιθρομυκίνη, η κολχικίνη δεν έχουν αποτελεσματικότητα έναντι της ασθένειας αυτής», λέει ο Ηλίας Κατσόγιαννης, φαρμακοποιός.

Ο ίδιος εκφράζει τους φόβους του πως το εν λόγω αντιβιοτικό όχι μόνο δε βοηθά τους ασθενείς Covid, αλλά πρέπει και να αποφεύγεται.

«Φοβάμαι ότι θα δημιουργηθεί αντοχή στα μικρόβια. Θα δημιουργηθούν ανθεκτικά μικρόβια και το φάρμακο αυτό είναι ένα παρά πολύ σημαντικό φάρμακο γιατί το χρησιμοποιούσαμε στις πνευμονίες της κοινότητας. Μένει να δούμε αν αυτή η υπέρμετρη χρήση του θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα μικρόβια θα ανταποκρίνονται σε αυτό».

Από χθες άρχισε η διάθεση των self-tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς με την προσέλευση των γονέων στα φαρμακεία να εκτιμάται πως θα κορυφωθεί το προσεχές Σάββατο.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/01/2022