Υγεία

Κορωνοϊός – Η «Όμικρον» «χτυπάει» και τον ύπνο – Πώς συνδέεται με την υπνική παράλυση

06.01.2022 | 16:54 Eνσωμάτωση

Η «Όμικρον» μπορεί να μας χαλάσει και τον ύπνο. Μελέτες των ειδικών στη Μεγάλη Βρετανία συνδέουν την υπνική παράλυση, μία διαταραχή του ύπνου, με τον κορωνοϊό. Τι είναι όμως η υπνική παραλυση;

Είναι μία κατάσταση που τρομοκρατεί τον ασθενή, που αντιλαμβάνεται τα πάντα όμως δεν έχει εξουσία πάνω στο ίδιο του το σώμα. Στη Μεγάλη Βρετανία το θέμα είναι κυρίαρχο.

Η νυχτερινή εφίδρωση έχει ήδη καταχωρηθεί ως σύνηθες σύμπτωμα της μετάλλαξης, όμως τώρα υπάρχουν και αναφορές από ανθρώπους που βίωσαν και άλλες αλλαγές στον ύπνο τους.

Η κατάσταση τρομοκρατεί τον κόσμο, αφού αναφέρουν πως νιώθουν σαν να βρίσκεται κάποιος άλλος στο δωμάτιο ή έχουν αίσθηση πως κάποιος τους σπρώχνει προς τα κάτω.

Η σύνδεση με την Όμικρον

Οι ειδικοί λένε πως όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή από άγχος θα βιώσουμε κάτι ανάλογο.

Στην Βρετανία ήδη οι επιστήμονες μετά το άγχος συνδέουν την υπνική παράλυση και με την «Όμικρον».

Όπως θα πουν οι γιατροί, η κακή ποιότητα ύπνου που μπορεί να φέρει ο κορωνοϊός μπορεί να σχετίζεται με την υπνική παράλυση, ενώ τα πράγματα δυσκολεύουν αν πίνουμε πολλούς καφέδες ή αλκοόλ ακόμα και κάποιων νευρολογικών φαρμάκων.

Οι ειδικοί θα σημειώσουν πως για να είναι 100% σίγουροι απαιτούνται και αλλά στοιχεία όμως ιστορικά υπάρχει προηγούμενο.

Μέχρι να ξεκαθαριστεί πώς οι μηχανισμοί του ύπνου επηρεάζονται από την «Όμικρον» οι ειδικοί πρώτα από όλα συνιστούν ηρεμία και ψυχραιμία.

«Το ψυχικό άγχος δημιουργεί πολύ μεγάλες επιπτώσεις στη σωματική μας συμπεριφορά», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Θάνος Ασκητής, νευρολόγος διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Δεν ξέρουμε αν είναι ένα βιολογικό φαινόμενο του εγκεφάλου ή είναι μια στρεσογόνα συνθήκη του εγκεφάλου», λέει ο κ. Ασκητής σχετικά με την παράλυση που εμφανίζεται είτε στην αρχική φάση του ύπνου είτε στην τελική.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/01/2022