Ελλάδα

Κανονικά ο εορτασμός των Θεοφανείων παρά την έκρηξη των κρουσμάτων

05.01.2022 | 19:57 Eνσωμάτωση

Με την χώρα να καταγράφει καθημερινα πλέον σχεδόν 50.000 κρούσματα τα Θεοφάνεια θα εορταστούν φέτος κανονικα με μάσκες και αποστάσεις, όπου γίνει αγιασμός των υδάτων και πρόστιμο σε όσους δεν τηρήσουν τα μέτρα.

Στην Γαύδο θα βρεθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον Άη Στράτη ο Πρωθυπουργός. Και οι δύο επισκέψεις έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ο Σταυρός μπορεί να πέσει κανονικά φέτος στο νερό, ωστόσο, λόγω της πανδημίας ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου που ήδη ισχύει για τις Εκκλησίες. Δηλαδή:

  • 1,5 Μέτρο απόσταση
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας (διπλής ή υψηλής προστασίας)
  • Ατομικά μπουκαλάκια αγιασμού

Πάντως υπάρχουν και περιοχές, όπου μετά από απόφαση των Μητροπόλεων δεν θα γίνει αγιασμός των υδάτων.

Συγκεκριμένα, δεν θα γίνει στη Μητρόπολη Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας, στη Λίμνη των Ιωαννίνων, στον Ποταμό Άραχθο στο Γεφύρι της Άρτας.

Δεν θα γίνει αγιασμός υδάτων εκτός ναού επίσης στο Γεφύρι της Πλάκας στα Βόρεια Τζουμέρκα, στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στο δημοτικό Κολυμβητήριο στο Καρπενήσι, στο Κατάκολο στον Πύργο και στο ενετικό λιμάνι στα Χανιά.

Πάντως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι φτάνουμε σιγά σιγά στην κορύφωση του κύματος με την μετάλλαξη «Ο» η οποία στις 31 Δεκεμβρίου είχε φτάσει στο 89% στα δείγματα.

Κυβέρνηση και επιστήμονες σταθμίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα καθημερινά.

«Ελπίζω τα Φώτα να μας φωτίσουν και με τα μέτρα ασφαλείας για να μην γίνει ακόμη ένα ρεκόρ κρουσμάτων», ανέφερε σχετικά ο Γιάννης Πρετεντέρης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/01/2022