Κόσμος

Κορωνοϊός – Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία σε ολόκληρη την ΕΕ

05.01.2022 | 20:29 Eνσωμάτωση

Στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων και τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης "Όμικρον".

Τα πρωτόκολλα από χώρα σε χώρα ποικίλλουν, κοινή είναι ωστόσο η φροντίδα και η ανησυχία να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών.

ΓΑΛΛΙΑ

12 εκατομμύρια μαθητές έχουν επιστρέψει στις τάξεις τους από τη Δευτέρα στη Γαλλία αμέσως μετά το τέλος των γιορτών.

Παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων που ξεπέρασαν τα 271 χιλιάδες το περασμένο 24 ωρο η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία χωρίς καθυστέρηση.

Όλα τα παιδιά -από 6 ετών- είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκες και να κάνουν συχνά τεστ.

Οφείλουν να κάνουν τεστ μοριακό το οποίο πρέπει να βγει αρνητικό. Πρέπει να το επαναλάβουν δύο μέρες μετά αλλά και την τέταρτη μέρα συμπληρωματικά οι γονείς πρέπει να τους κάνουν σελφ τεστ για να είναι σίγουροι.

Τα τμήματα θα κλείνουν μετά τον εντοπισμό 3 θετικών κρουσμάτων.

BΡΕΤΑΝΙΑ

Ανοιχτά πάση – θυσία θέλει τα σχολεία και η κυβέρνηση Τζόνσον.

Με περισσότερα από 218.224 κρούσματα οι βρετανικές αρχές θεωρούν σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας.

Τα αρμόδια υπουργεία προτείνουν συγχωνεύσεις τάξεων και επιστροφή συνταξιούχων καθηγητών για να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία.

ΙΤΑΛΙΑ

Με 170.844 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο η κυβέρνηση Ντράγκι ανακοίνωσε ότι το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει κανονικά μεταξύ της 7ης και 10ης Ιανουαρίου. Όλα τα παιδιά άνω των 6 ετών πρέπει να φορούν μάσκα ενώ θα μπαίνουν σε καραντίνα για μια εβδομάδα όταν θα εντοπίζεται ένα θετικό. Οι μαθητές άνω των 12 ετών θα μπαίνουν σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 3 κρουσμάτων.

Αφορμή για έντονη πολιτική αντιπαράθεση έδωσε η σκληρή δήλωση του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, εναντίον των ανεμβολίαστων.

Σε συνέντευξη του στη γαλλική Parisien είπε πως θέλει να “εκνευρίσει” τους ανεμβολίαστους για να μην μπορούν να μπουν πουθενά κάνοντας χρήση μιας λέξης που δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται από αρχηγούς κρατών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στη Γερμανία, που μέτρησε περισσότερα από 43 χιλιάδες κρούσματα το τελευταίο 24 ωρο τα μαθήματα στα σχολεία ξεκίνησαν σε κάποια κρατίδια την περασμένη Δευτέρα ενώ σε άλλα η επιστροφή αναμένεται σε λίγες μέρες.

Στο Βερολίνο οι αρχές σχεδιάζουν να προσφέρουν στους μαθητές τρία δωρεάν τεστ την εβδομάδα με τα εμβολιασμένα παιδιά να εξαιρούνται από τον έλεγχο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/01/2022