Κόσμος

Κορωνοϊός – «Μαύρο» ρεκόρ με πάνω από 1 εκατ. κρούσματα στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο

04.01.2022 | 13:04 Eνσωμάτωση

Εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς η μετάλλαξη Όμικρον σε όλον τον κόσμο.

Η μετάλλαξη Όμικρον «σαρώνει» τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, αριθμός ρεκόρ σε ολόκληρο τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας.

Τα κρούσματα προκαλούν ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα περισσότερες από 2.100 αεροπορικές πτήσεις να ακυρωθούν μόνο χθες, ενώ νοσούν και υγειονομικοί, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργεία των νοσοκομείων.

«Είμαστε εξαντλημένοι και ανησυχούμε για την πανδημία όπως όλοι με μια διαφορά: Εμείς δεν έχουμε την επιλογή να μείνουμε στα σπίτια μας. Πρέπει να επιστρέψουμε στα νοσοκομεία και να αντιμετωπίσουμε τη νόσο» τόνισε η δρ. Μέγκαν Ράνεϊ από το πανεπιστήμιο Brown.

Η ραγδαία εξάπλωση της νέας μετάλλαξης απειλεί και τη λειτουργία των σχολείων, που άνοιξαν χθες στη Νέα Υόρκη.

Βρετανία

Εικόνες χάους προκαλεί στη Βρετανία η παραλλαγή Όμικρον.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Βρετανοί βρίσκονται σε καραντίνα και τα προβλήματα στη λειτουργία υπηρεσιών και επιχειρήσεων βαθαίνουν. Όμως, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, που χθες πλησίασαν τις 190.000, η κυβέρνηση Τζόνσον επιμένει πως δεν θα λάβει νέα μέτρα.

«Η διαφορά μεταξύ της Βρετανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης και ίσως τον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι εμείς έχουμε πολύ, πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού» υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, με το 5% των υγειονομικών να νοσούν με κορωνοϊό ενώ η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει με μάσκες για τους μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια.

Αυστραλία

Ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας καταγράφουν οι νοσηλείες στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας.

«Μόλις χθες στη Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκαν σχεδόν 23.000 νέα κρούσματα και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων στον κόσμο, που φτάνει σχεδόν στο 28%» ανέφερε το CNN.

Νοσηλεύτριες με κορωνοϊό επέστρεψαν από την καραντίνα για να εργαστούν στα νοσοκομεία της πολιτείας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Νοσηλευτές καταγγέλλουν πως καλούνται να εργαστούν μαζί με συναδέλφους τους που είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Οι υγειονομικοί κλήθηκαν να επιστρέψουν στην εργασία τους με ανεπίσημη, προφορική ενημέρωση με τον όρο πως είναι ασυμπτωματικοί και φορούν τον προστατευτικό εξοπλισμό.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/01/2022