Ελλάδα

«Κλείδωσε» το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου

04.01.2022 | 20:01 Eνσωμάτωση

Το πρώτο κουδούνι για το 2022 θα χτυπήσει 10 Ιανουαρίου στις 8 το πρωί καθώς κυβέρνηση και ειδικοί αποφάσισαν τελικά να μην αναβληθεί το άνοιγμα των σχολείων.

«Κλείδωσαν» και οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων που θα γίνει κανονικά στις 10 του μηνός με νεα δεδομένα.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων λόγω της επέλασης της όμικρον, οδήγησαν στη λήψη νέων μέτρων που εστιάζουν σε αυξημένο αριθμό test και ιχνηλάτηση

Τα παιδια θα υποβάλλονται σε 3 αντι για 2 self test την εβδομάδα ακόμη και τα εμβολιασμένα, τα τμήματα θα κλείνουν με λιγότερα κρούσματα, από πριν δηλαδή θα λειτουργούν με αυστηρότερο πρωτόκολλο, ενώ σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε μια τάξη θα υποβάλλονται όλα τα παιδιά σε τεστ και όχι μονο οι στενές επαφές.

Εντατικοποίηση ελέγχων – 3 προσαρμογές

       1. Τρία self test την πρώτη εβδομάδα.

-Ένα επιπλέον self test (3 στο σύνολο) για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία.

     2. Δύο self test από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά – Θα το κάνουν μαθητές και δάσκαλοι

-Από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά θα γίνονται υποχρεωτικά δύο self test και από μαθητές και από εμβολιασμένους δασκάλους.

-Οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι θα κάνουν rapid test, όπως πριν.

     3.Τέλος ο σταυρός σε περίπτωση κρούσματος

-Σε περίπτωση κρούσματος, οι ανεμβολίαστοι συμμαθητές ενός τμήματος θα κάνουν 2 rapid και 3 self test.

-Σε περίπτωση κρούσματος, οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

-Σε περίπτωση κρούσματος, οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι θα κάνουν 2+2 rapid και ένα self test.

-Σε περίπτωση κρούσματος,οι εμβολιασμένοι δάσκαλοι θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες. Πλέον προβλέπεται η προσαρμογή του στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/01/2022