Κόσμος

Κορωνοϊός – Ανεξέλεγκτη η πορεία της «Όμικρον» ανά την υφήλιο

04.01.2022 | 20:36 Eνσωμάτωση

Η μετάλλαξη Όμικρον «παραλύει» τις επιχειρήσεις. Στις ΗΠΑ επιχειρήσεις, νοσοκομεία και υπηρεσίες βρίσκονται στα όρια της λειτουργίας τους καθώς μόλις σε 24 ώρες καταγράφηκαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Βρετανία, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ στην Κίνα τρία ασυμπτωματικά κρούσματα ήταν αρκετά για να θέσουν οι κινεζικές αρχές σε αυστηρό lockdown μια ολόκληρη πόλη στα ανατολικά της χώρας.

Περισσότερα από 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο προκάλεσε η μετάλλαξη όμικρον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ραγδαία εξάπλωση του νέου στελέχους, προκαλεί ελλείψεις προσωπικού σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Νοσούν και υγειονομικοί, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Βρετανία

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Βρετανοί βρίσκονται σε καραντίνα και τα προβλήματα στη λειτουργία υπηρεσιών και επιχειρήσεων βαθαίνουν.

Οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων επέστρεψαν με μάσκες στα σχολεία όμως λόγω της έλλειψης καθηγητών, οι αρχές κάλεσαν συνταξιούχους εκπαιδευτικούς για να ενισχύσουν το σύστημα.

Αυστραλία

Ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας καταγράφουν οι νοσηλείες στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας.

Μόλις χθες στη Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκαν σχεδόν 23.000 νέα κρούσματα και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων στον κόσμο, που φτάνει σχεδόν στο 28%.

Νοσηλεύτριες με κορωνοϊό επέστρεψαν από την καραντίνα για να εργαστούν στα νοσοκομεία της πολιτείας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Κίνα

Τρία ασυμπτωματικά κρούσματα ήταν αρκετά για τις κινεζικές αρχές για να θέσουν σε αυστηρό λόκνταουν την πόλη Γιουζού στα ανατολικά της χώρας. Οι πολίτες διατάχθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς σταμάτησαν ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία στους δρόμους.

Σε lockdown βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες η πόλη Σιάν στην γειτονική επαρχία Σαανσί όπου από τον Δεκέμβριο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.600 κρούσματα. Όσοι νοσούν μεταφέρονται με λεωφορεία σε ειδικούς χώρους όπου περνούν την καραντίνα ή λαμβάνουν θεραπεία.

Οι κάτοικοι λαμβάνουν τα τρόφιμα στα σπίτια τους όμως όλοι και περισσότεροι παραπονιούνται πως αυτά δεν επαρκούν. Ενδεικτικές είναι οι εικόνες από τα σούπερ μάρκετ της Σιάν λίγο πριν επιβληθεί το lockdown.

Σχολιαστές συνδέουν την επιβολή των σκληρών μέτρων, που θυμίζουν το πρώτο λοκντάουν στην Ουχάν πριν από δύο χρόνια, με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα που αναμένεται να ξεκινήσουν σε ένα μήνα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/01/2022