Ελλάδα

Κορωνοϊός – Τα σενάρια για την επιστροφή στα θρανία – Στην ουρά οι πολίτες για rapid test  

03.01.2022 | 12:57 Eνσωμάτωση

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά για τα σχολεία. Το άνοιγμά τους απασχολεί έντονα γονείς και ειδικούς, καθώς η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον τρομάζει.

Διχάζει το άνοιγμα των σχολείων

Κάτω από το βάρος της έκρηξης του αριθμού των κρουσμάτων, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Επιστημόνων, προκειμένου να εισηγηθούν το άνοιγμα ή όχι των σχολείων.

Διχασμένοι φαίνεται να είναι η επιστημονική κοινότητα, με κάποιους να ζητούν να μην ανοίξουν τώρα τα σχολεία, και κάποιους άλλους να προτείνουν να γίνει κανονικά το άνοιγμα τους, με ειδικά όμως υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας.

Στην ουρά για ένα τεστ

Ουρές πολλών μέτρων σχηματίζονται καθημερινά έξω από φαρμακεία, Κέντρα Υγείας και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για ένα διαγνωστικό τεστ.

Τουλάχιστον 500 rapid tests έχουν διενεργηθεί από το πρωί στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στον Άγιο Δημήτριο, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη.

Στο θέμα της τιμής των rapid tests, αλλά και των μοριακών τεστ, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό είναι μονόδρομος»

Μονόδρομος η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, επισημαίνουν σε κάθε τόνο οι ειδικοί, προκειμένου να μπει φρένο στο νέο πανδημικό κύμα που σαρώνει τη χώρα.

Μέχρι στιγμής, κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν την καθολικό lockdown, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Σχολεία – Τα σενάρια για το άνοιγμα

Το μεγάλο θέμα που απασχολεί γονείς, μαθητές αλλά και ειδικούς είναι το τι θα γίνει με τα σχολεία και πότε αυτά θα πρέπει να ανοίξουν. Αύριο, τελικά, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για να εισηγηθεί τι θα γίνει. Ωστόσο, «στο τραπέζι» υπάρχουν ήδη κάποια σενάρια για το άνοιγμα.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι:

– Άνοιγμα σχολείων 10 Ιανουαρίου με αύξηση των self-test στα 3, από 2 την εβδομάδα που ήταν μέχρι τώρα

– Παράταση των διακοπών και άνοιγμα σχολείων 17 ή 24 Ιανουαρίου

– Άνοιγμα σχολείων 10 Ιανουαρίου και νέα αξιολόγηση με βάση των αριθμών των κρουσμάτων

Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

– Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test

– Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης

– Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7

– Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/01/2022