Ελλάδα

Κορωνοϊός – Κληρώνει αύριο για τα σχολεία – Έτσι θα λειτουργήσουν

03.01.2022 | 19:57 Eνσωμάτωση

Μεγάλος πονοκέφαλος τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους γονείς είναι το άνοιγμα των σχολείων, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τη χώρα.

Υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και της επέλασης της Όμικρον συνεδριάζει την Τρίτη η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να δώσει απαντήσεις στον γρίφο του ανοίγματος των σχολείων.

Τα σχολεία στο «μικροσκόπιο» του Μαξίμου

Το άνοιγμα των σχολείων απασχόλησε την καθιερωμένη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ο οποίος ζήτησε να μελετηθούν ένα προς ένα όλα τα τελευταία δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας πριν ληφθούν αποφάσεις.

Από το πρωί ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Θάνο Πλεύρη και τη Νίκη Κεραμέως.

Στην κυβέρνηση θα περιμένουν αύριο την εισήγηση της επιτροπής για τα σχολεία και στη συνέχεια θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πρόθεση πάντως είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου καθώς τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα στο σχολικό περιβάλλον.

Οι αποφάσεις για τα σχολεία θα βασιστούν:

– Στον αριθμό των κρουσμάτων

– Στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

– Στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ

– Στους ασθενείς έως 18 ετών

Διχασμένοι οι επιστήμονες, ανήσυχοι οι γονείς

Παρότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εμφανίζεται να επιμένει στην απόφαση να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του 2022 στις 10 Ιανουαρίου, η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη.

Με τα δεδομένα να αλλάζουν ώρα με την ώρα τα μέτρα που μελετώνται από κυβέρνηση και ειδικούς είναι να ανοίξουν τα σχολεία με 3 self tests την εβδομάδα, επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου για κλείσιμο του τμήματος εφόσον νοσήσει το 50% συν 1 των μαθητών, ενώ στο τραπέζι μπαίνει πλέον και η αναβολή του ανοίγματος των σχολείων για μία ή δύο εβδομάδες με ταυτόχρονη παράταση του σχολικού έτους το καλοκαίρι.

Τελικές αποφάσεις για τα σχολεία θα ανακοινωθούν το πιθανότερο την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/01/2022