Πολιτική

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

03.01.2022 | 20:39 Eνσωμάτωση

Μήνυμα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί η μεταφορά τμημάτων του μνημείου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ακρόπολη.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, 10 θραύσματα του Παρθενώνα μεταφέρθηκαν από το αρχαιολογικό μουσείο στο μουσείο της Ακρόπολης.

«Αυτό το ταξίδι της επιστροφής εκπέμπει από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας», είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μέρη από γλυπτά που κοσμούσαν τη ζωφόρο, τις μετόπες και τα αετώματα του Παρθενώνα.

Είτε βρίσκονται στην Αθήνα, είτε οπουδήποτε στον κόσμο προορισμός τους είναι μόνο ο Ιερός Βράχος και το σπουδαίο μουσείο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Επιστρέφουν στη μήτρα τους ακριβώς για να απευθυνθούν σε όλους και παντού. Όμως όπως τους πρέπει: με τη δύναμη της ενότητάς τους και όχι με τη μερικότητα του κατακερματισμού τους».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το βρετανικό μουσείο, το αντιλαμβάνεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και σίγουρα δε θα εμποδίσει δυνητική μελλοντική συμφωνία.

«Εν ανάγκη μάλιστα τροποποιώντας και τον βρετανικό νόμο περί μουσείων ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα».

Δεν υπάρχουν πια επιχειρήματα να καθυστερούν αυτό το σημαντικό ζητούμενο των καιρών και των ελληνοβρετανικών σχέσεων, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/01/2022