Ελλάδα

Κρήτη – Ταρακουνήθηκε τα ξημερώματα από νέο σεισμό – Η εφαρμογή που ειδοποιεί για σεισμό

29.12.2021 | 17:35 Eνσωμάτωση

Ήξεραν ότι θα γίνει σεισμός, πριν αυτός γίνει. Για πρώτη φορά, μια εφαρμογή στο κινητό, ειδοποίησε τους Κρητικούς ότι έρχεται ισχυρή δόνηση, πριν αυτή εκδηλωθεί.

Η ειδοποίηση ήρθε στο κινητό. Μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν από τον σεισμό που ταρακούνησε το πρωί την Κρήτη, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οι κάτοικοι των Χανίων γνώριζαν ότι έρχεται νέο χτύπημα του εγκέλαδου.

Ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ αναστάτωσε το πρωί τους κατοίκους του νησιού που βγήκαν από τα σπίτια τους. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης και το εστιακό του βάθος ήταν στα 46,6 χλμ.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Σε απεικόνιση της εφαρμογής φαίνονται οι συσκευές που ενεργοποιήθηκαν βάσει της ειδοποίησης για επικείμενο σεισμό σήμερα το πρωί και ενημέρωσαν τον κάτοχό τους για την δόνηση που συνέβη ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά.

Πρόκειται για εφαρμογή της Google που είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο και παρέχει έγκαιρη αυτόματη ειδοποίηση στους χρήστες έξυπνων κινητών με λειτουργικό Android κάθε φορά που σημειώνεται σεισμός στην περιοχή τους.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία επεκτάθηκε η υπηρεσία, καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα. Σκοπός είναι η έγκαιρη ειδοποίηση καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή τουλάχιστον του 50% των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Στην περίπτωση του σεισμού στην Κρήτη, η ειδοποίηση φαίνεται πως λειτούργησε, έστω και σχεδόν ταυτόχρονα με τον σεισμό, με πρόβλεψη που άγγιζε την πραγματική τελικά, μέτρηση.

«Το κινητό έχει έναν αισθητήρα που χρησιμοποιείται για πολλές εφαρμογές ο οποίος μετράει την επιτάχυνση. Χρησιμοποιεί αυτόν τον αισθητήρα όταν το κινητό είναι σταθερό, σε ακινησία και φορτίζεται», λέει ο Σωκράτης Κατσίκας, καθηγητής ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων Νορβηγικού Πανεπιστημίου ΝΤΝU.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 29/12/2021