Υγεία

Κορωνοϊός – Τρόμος για τη διασπορά της «Ο» – Πιέζονται τα νοσοκομεία

29.12.2021 | 16:49 Eνσωμάτωση

Ολοταχώς σε νέο ρεκόρ κρουσμάτων κατευθύνεται η χώρα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τον αριθμό των 30.000 νέων κρουσμάτων σήμερα, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 40% σε σχέση με χθες.

«Δεν θα ήταν έκπληξη από τη Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Νίκος Τζανάκης.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, το άκρως μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον διπλασιάζεται ανά δύο ημέρες στα λύματα. Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι. Τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσα ξέρουμε.

«Από την ημερομηνία εντοπισμού του Omicron στα λύματα της πόλης στις 19/12 και μέχρι τις 26/12, παρατηρήθηκε αύξηση του συνολικού ιικού φορτίου κατά 57%. Η αύξηση αυτή όμως περιλαμβάνει αθροιστικά και τα δύο στελέχη, σε μια περίοδο όπου η διασπορά του Δέλτα παραμένει μεγάλη», είπε ο Χρυσόστομος Δόβας, καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας.

Πλέον το κρίσιμο ερώτημα για τους γιατρούς είναι ένα. Πόσοι από το «τσουνάμι» των νέων μολύνσεων θα χρειαστούν νοσηλεία, στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας.

«Θα νοσηλεύουμε στο parking του νοσοκομείου»

Για εικόνες που πριν μήνες είδαμε σε νοσοκομεία της Ρουμανίας και ασθενείς να νοσηλεύονται σε πάρκινγκ νοσοκομείων προειδοποιεί ο Διευθυντής στη Β’ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Ο επόμενος ασθενής στο Παπανικολάου θα διασωληνωθεί στο διάδρομο και ο επόμενος στο parking του νοσοκομείου… υποχρεωτικότα του εμβολιασμού θα μας σώσει… H υποχρεωτικότα του εμβολιασμού θα μας σώσει».

Σαρώνει ο κορωνοϊός Ευρώπη & ΗΠΑ

Το «τσουνάμι» της «Όμικρον» σαρώνει Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη αλλάζοντας τα σχέδια πολιτών και κυβερνήσεων.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η Γαλλία άγγιξε τις 180.000 νέες μολύνσεις.

Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας κατέγραψε και η Βρετανία όπου εντοπίστηκαν 130.000 νέες μολύνσεις, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο σκαρφάλωσαν στις 512.553 κρούσματα, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις αυξημένες νοσηλείες αλλά και διασωληνώσεις παιδιών.

Πολύ σοβαρή είναι η κατάσταση στη Δανία καθώς είναι πλέον η χώρα με τον υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων παγκοσμίως με 1,612 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και Ισλανδία.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 29/12/2021