Κόσμος

Όμικρον – «Θέμα εβδομάδων» το να δούμε αν τα εμβόλια αντιμετωπίζουν τη νέα μετάλλαξη, λέει η ΕΕ

22.12.2021 | 12:59 Eνσωμάτωση

Σε σχεδόν δύο εβδομάδες οι επιστήμονες της ΕΕ θα έχουν εικόνα για το εάν θα χρειαστεί ένα νέο προσαρμοσμένο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη.

Ακόμη δε γνωρίζουμε εάν θα χρειαστούν νέα εμβόλια για τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά θα έχουμε μια πρώτη ιδέα σε δυο εβδομάδες περίπου, τόνισαν στο MEGA κοινοτικές πηγές.

Στο ερώτημα εάν η 3η ενισχυτική δόση προσφέρει αρκετή προστασία απέναντι στη νέα μετάλλαξη, οι πηγές ανέφεραν πως «Προς το παρόν, φαίνεται πως ναι».

Αυτή η προστασία θα μπορούσε να είναι έως και 70%, αλλά και πάλι, αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το να κάνει κανείς την 3η δόση κρίνεται απόλυτα αναγκαίο.

Εάν χρειαστεί νέο προσαρμοσμένο εμβόλιο η φαρμακοβιομηχανία θα χρειαστεί περίπου 100 ημέρες για την παραγωγή του, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα πρέπει να το εγκρίνει με μια γρήγορη διαδικασία και στη συνέχεια θα πρέπει να διανεμηθεί στις χώρες της ΕΕ.

Χρονικά, ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά την επόμενη άνοιξη, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν το νέο εμβόλιο θα προσαρμοστεί απλώς με βάση την προηγούμενη τεχνολογία των εμβολίων COVID-19 ή θα είναι κάτι εντελώς νέο.

«Ακόμα κι αν χρειαστούμε ένα νέο προσαρμοσμένο εμβόλιο, έχουμε συμβόλαια και μόλις είμαστε έτοιμοι, θα πατήσουμε αμέσως το κουμπί», πρόσθεσαν κοινοτικές πηγές στο MEGA.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/12/2021