Υγεία

Κορωνοϊός – Ιστορίες ζωής από ασθενείς που έλαβαν μονοκλωνικά αντισώματα

21.12.2021 | 16:48 Eνσωμάτωση

Ένας από τους λιγοστούς ασθενείς που κατάφεραν να λάβουν μονοκλωνικά για να γιατρευτούν από τον κορωνοϊό μιλά στο MEGA. Ο Νίκος Γιορνταμιλάκης περιγράφει τα όσα έζησε στο νοσοκομείο Χανίων.

«Αυτό με έσωσε. Θεωρώ δηλαδή ότι βάδιζα προς τον θάνατο. Να ακούς τη νοσηλεύτρια ή τον νοσηλευτή να σου λέει ‘έλα καλέ μου, έλα καλέ μου. Πάρε ανάσα. Εμείς είμαστε εδώ’».

14 μέρες πέρασε στην κλινική Covid και το μόνο που θέλει να πει είναι ένα τεράστιο ευχαριστώ στους δικούς του ήρωες που εργάζονται μέρα και νύχτα για να σώσουν ζωές.

«Με συγκίνησε βαθύτατα. Ήταν προσφορά. Ήταν πάνω από καθήκον. Είναι κορυφαίες στιγμές ανθρώπων».

Ευλαβικά ακολουθούσε τις οδηγίες των γιατρών χωρίς να ρωτά για τη θεραπεία που ακολουθεί. Μέχρι και τα μονοκλωνικά του χορηγήθηκαν χωρίς καν να το γνωρίζει.

«Δεν το ζήτησα. Δεν ήξερα τι έκαναν. Το πληροφορήθηκα στο εξιτήριο. Μα για να μου την κάνουν αυτήν τη θεραπεία σημαίνει ότι ήμουν σε πολύ κακή κατάσταση. Όλα ήταν επιλογές. Ιατρικές επιλογές που λαμβάνονταν από τους γιατρούς».

«Η κόρη μου φοβούταν ότι θα πεθάνω»

Και από την Κρήτη στην Καβάλα, εκεί όπου μια 49χρονη ασθενής έλαβε μονοκλωνικά και σώθηκε από τον κορωνοϊό. Η ίδια μιλά αποκλειστικά στο LIVE NEWS για τις δύσκολες στιγμές που έζησε.

«Η δικιά (σ.σ. κόρη) μου τώρα, ίσα μπορεί λίγο να κάθεται μόνη της αλλά πέρασε δύσκολα την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω του ότι είχε εικόνες από τις ειδήσεις και από την τηλεόραση και φοβόταν μην πεθάνω. Τι να πω τώρα; Και εγώ το φοβόμουν δηλαδή».

Αν και τριπλά εμβολιασμένη, τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα την καθιστούσαν ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι στον ιό.

«6 Δεκεμβρίου είχα κάνει την τρίτη δόση. Δηλαδή Αγίου Νικολάου έκανα την τρίτη δόση και μάλλον μετά κόλλησα».

Μόλις είδε το θετικό test, ο φόβος την κυρίευσε.

«Φόβος που βλέπεις… Όταν έχεις και μικρό παιδί, φοβάσαι να μην… Σοκ ήταν γιατί ξύπνησα μέσα στην νύχτα με ένα μπουκωματάκι στην μύτη, κατεβαίνω κάτω λέω ας κάνω ένα self test γιατί επειδή ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Πρώτη φορά είδα θετικό τρόμαξα. Ξανακάνω ένα, πάλι θετικό και το πρωί πήγα απευθείας για μοριακό τεστ».

Οι υπόλοιπες μέρες κυλούσαν δραματικά, με την ίδια απομονωμένη στον πρώτο όροφο και την 9χρονη κόρη της και τον σύζυγο στο ισόγειο.
«Είναι πολύ άσχημο και δύσκολο. Εγώ είμαι σε ένα υπνοδωμάτιο εδώ και μία εβδομάδα και το παιδί κάτω ζορίστηκε πάρα πολύ, πάρα πολύ μόνο του γιατί ο μπαμπάς του πηγαίνει στην δουλειά, αφού είναι εμβολιασμένος μπορεί να βγαίνει, είναι αρνητικός».

«Σε 24 ώρες ένιωσα καλυτέρα»

Σαν από μηχανής Θεός εμφανίστηκε η εναλλακτική των μονοκλωνικών, τα οποία άρχισαν να επιδρούν στον οργανισμό της μέσα σε δύο μέρες.

«Δεν έμεινα μέσα (σ.σ. στο νοσοκομείο), μπήκα, έκανα την έγχυση και έφυγα. Περίπου ένα μικρό σακουλάκι ήταν, 120ml – 150ml. Την Κυριακή ήμουν λίγο πιο χάλια, σήμερα είμαι καλύτερα. Είχα κάνει και την τρίτη δόση, είχα προλάβει να κάνω και τρίτη δόση».

Όπως της εξήγησαν οι γιατροί, οι τρεις δόσεις του εμβολίου ήταν εκείνες που βοήθησαν τα μονοκλωνικά να λειτουργήσουν γρηγορότερα και να σώσουν την 49χρονη μητέρα από τα «δόντια» του κορωνοϊού.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 21/12/2021