Ελλάδα

Αύξηση των περιστατικών παράνομης δημοσίευσης προσωπικών στιγμών 

15.12.2021 | 17:37 Eνσωμάτωση

Οι αποκαλύψεις για τον συμπαρουσιαστή της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα», Στάθη Παναγιωτόπουλο, φέρνουν στο προσκήνιο το μεγάλο θέμα της παράνομης δημοσίευσης προσωπικών στιγμών στο διαδίκτυο χωρίς την συνέναισή τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρατηρείται δραματική αύξηση της τάξης του 66%, σε σχέση με το 2020, για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο υλικού σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συγκατάθεση. Το 30% των θυτών από αυτές τις καταγγελίες προχωρούν και σε εκβιασμό των θυμάτων.

Αν και το θέμα δεν έχει φύλλο το 90% των περιπτώσεων αφορούν γυναίκες, ενώ την ίδια ώρα, μεγενθύνεται και ο αριθμός ιστοσελίδων που επιδίδονται στη διάδοση «εκδικητικού πορνό».

Πράξεις με τραγικές συνέπειες

Ο κατάλογος των θυμάτων είναι μακρύς και αρκετές από τις υποθέσεις παγκοσμίως είχαν δραματικές συνέπειες.

Το 2016 το πανελλήνιο σοκάρεται από την αυτοκτονία της Λίνας Κοεμτζή. Βούτηξε στο κενό από την φοιτητική εστία του Αριστετελείου Πανεπιστημίου. Ένας φωτογράφος είχε μοιραστεί με τους διαδικτυακούς του φίλους γυμνές της φωτογραφίες. Ήταν μόλις 22 ετών.

Η Karina Oliveira από τη Βραζιλία, έδωσε τέλος στη ζωή της το 2017. Δεν άντεξε την διαπόμπευση μετά την διαρροή προσωπικών της φωτογραφιών με τον πρώην σύντροφό της στο διαδίκτυο. Ήταν ανήλικη, μόλις 15 ετών και δέχθηκε τρομερό bullying.

Το θέμα μάλιστα δεν έχει φύλλο.

«Πιστεύω οτι ο Τζόελ αυτοκόνησε λόγω του εκφοβισμού που του ασκήθηκε. Βρήκα τον Τζόελ νεκρό στις 23 Απριλίου του 2019» ανέφερε η μητέρα του Τζόελ Κρόκετ.

Ο 19χρονος Joel Crockett-Devine αυτοκτόνησε όταν βρέθηκαν σε ιστοσελίδες γυμνές φωτογραφίες του. Ο άτυχος νεαρός δεχόταν απειλές και προσβολές μέσω του διαδικτύου, ενώ 3 μέρες πριν αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του τού είχε ζητηθεί ένα μεγάλο ποσό χρημάτων για να σταματήσουν.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 15/12/2021