Ελλάδα

Η κακοκαιρία «σαρώνει» τη χώρα – Πάνω από 900 κλήσεις στην Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο

12.12.2021 | 10:23 Eνσωμάτωση

Κύμα κακοκαιρίας έπληξε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν με σφοδρότητα κυρίως την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, ωστόσο έγιναν ιδιαίτερα αισθητά και σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ιόνιο.

Ποτάμια υπερχείλισαν προκαλώντας πλημμύρες σε καλλιέργειες και κόβοντας στα δύο δρόμους, ενώ οικισμοί αποκλείστηκαν ή εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και γεφύρια κατέρρευσαν.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε 909 κλήσεις για απάντληση υδάτων, κοπές δέντρων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα.

Η κακοκαιρία χτύπησε και τη Ναύπακτο, καθώς είναι θέμα ωρών, ακόμα και λεπτών, να καταρρεύσει η γέφυρα και να την παρασύρουν τα ορμητικά νερά του ποταμού Εύηνου. Ο δρόμος είναι κλειστός και η αστυνομία βρίσκεται ήδη στο σημείο. Οι μετακινήσεις στα τριγύρω χωριά είναι προσβάσιμες μέσω της Ιόνιας Οδού.

Δραματικές στιγμές βίωσαν οι κάτοικοι στη Λαμία και συγκεκριμένα στο χωριό Κόμμα, το οποίο πλημμύρισε μετά από την υεπρχείλιση του ποταμού Σπερχειού. Ακολούθησε απεγκλωβισμός των κατοίκων με κάθε δυνατό μέσο, ενώ χρειάστηκε να κουβαλήσουν στους ώμους τους ηλικιωμένους κατοίκους προκειμένου να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά.

Πρόβλημα υδροδότησης υπάρχει στο Μεσολόγγι, ενώ κάτοικοι από την περιοχή Κλείσοβα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία για να προστατευτούν από την κακοκαιρία.

Με μεγάλες ζημιές είναι αντιμέτωπο το Αγρίνιο, ενώ κατέρρευσε τμήμα των καπναποθηκών Ηλίου.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από την Δυτική Αχαΐα. Η θάλασσα έγινε ένα με την στεριά, ενώ ηλικιωμένοι εγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε ξενοδοχεία της περιοχής. Ο δήμος Δυτικής Αχαΐας έχει στείλει αίτημα κήρυξης έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι από τις ανυπολόγιστες ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.

Η κακοκαιρία «έπνιξε» την Πρέβεζα και το ξέσπασμα του ποταμού Αχέροντα άφησε πίσω του εκατοντάδες στρέμματα γης πλημμυρισμένα.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με το δίκτυο υδροδότησης, με αποτέλεσμα 10 χωριά να είναι χωρίς νερό. Στο χωριό Αμμουδιά, εκεί έχει πραγματικά πλημμυρίσει το χωριό και το νερό έχει μπει σε σπίτια και καταστήματα», είπε ο αντιδήμαρχος Πάργας.

Videos & Απoσπάσματα από Χαμογέλα και Πάλι! - 12/12/2021