Ελλάδα

Στα χέρια των Αρχών 13 μέλη του κυκλώματος με τις ψευδείς συνταγογραφήσεις

11.12.2021 | 13:17 Eνσωμάτωση

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Στα χέρια των Αρχών βρίσκονται 13 άτομα του κυκλώματος που πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις ζημιώνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 γιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες γιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για, κατά περίπτωση, εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.

Πώς δρούσαν

Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων γιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, και φαρμακοποιών πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.

Με τον τρόπο αυτό οι γιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ.

Η δομή του κυκλώματος

Η εγκληματική οργάνωση είχε πυραμιδική δομή, με διακριτούς ρόλους και είχε χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε βόρειο και νότιο τομέα, όπου στον κάθε τομέα προΐστατο ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας και είχε υπό την εποπτεία του έναν αριθμό ιατρικών επισκεπτών.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 11/12/2021