Κόσμος

Με οικονομικές κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον τη Μόσχα αν εισβάλει στην Ουκρανία

08.12.2021 | 12:53 Eνσωμάτωση

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία μετά την τηλεδιάσκεψη των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τζο Μπάιντεν διαμήνυσε στον Ρώσο ομόλογο του ότι οποιαδήποτε κορύφωση της έντασης θα φέρει βαριές οικονομικές επιπτώσεις, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον και οι εταίροι της είναι προετοιμασμένοι να αντιδράσουν πολύ πιο έντονα σε σχέση με το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε νομικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς.

Με συγκρατημένα χαμόγελα ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν, η πρώτη μετά τη συνάντηση τους στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο.

Μετά τους χαιρετισμούς η κάμερα έκλεισε και ξεκίνησαν οι συνομιλίες, που κράτησαν δύο ώρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης.Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στα σύνορα της Ουκρανίας είναι πιο έντονη από ποτέ και περιλαμβάνει 100 μάχιμες μονάδες με 90.000 στρατιώτες.

«Ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον πρόεδρο Πούτιν ότι εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν με σκληρά οικονομικά μέτρα», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε νομικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας προς Ανατολάς και την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τα μέτρα που θα ληφθούν μετά από μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιλαμβάνουν κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 καθώς και στρατιωτική ενίσχυση των μελών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Μετά την τηλεδιάσκεψη ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας με τους οποίους συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή για μια συντονισμένη και συνολική απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/12/2021