Υγεία

Κορωνοϊός – Τρία τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα

06.12.2021 | 16:38 Eνσωμάτωση

Τα δύο κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στην Αθήνα ως ύποπτα για τη μετάλλαξη Όμικρον επιβαιώθηκαν. Η Ελλάδα και επισήμως έχει τρία κρούσματα της νέας παραλλαγής.

Πρόκειται για δύο πολίτες που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική και δεν σχετίζονται με την ιχνηλάτηση και την καραντίνα που έχουν τεθεί οι επαφές του πρώτου κρούσματος της Όμικρον, που έχει καταγραφεί στα Χανιά.

Την τάση να επιβληθεί της παραλλαγής Δέλτα δείχνει η μετάλλαξη Όμικρον. Από τα μέσα Νοεμβρίου που εντοπίστηκε, έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε 50 χώρες και σε 17 αμερικανικές πολιτείες.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Βρετανία που καταγράφει 160. Στη Δανία, οι μολύνσεις έφθασαν τις 183 μέσα σε 48 ώρες. Στην Πορτογαλία έχουν αγγίξει τις 34, ενώ στην Ολλανδία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφθασαν τα 18. Στη Νορβηγία οι μολύνσεις είναι ήδη 19, στη Γερμανία 15.

Η Νότια Αφρική αναφέρει μία έκρηξη των νέων κρουσμάτων COVID-19 με πάνω από 11.500 νέα κρούσματα ημερησίως και 22% ποσοστό θετικότητας την προηγούμενη Πέμπτη και 16% την Τετάρτη, ενώ δύο εβδομάδες πριν, τα αντίστοιχα νούμερα ημερησίως ήταν 300 με 2% ποσοστό θετικότητας.

«Πιο φονικές οι επόμενες πανδημίες»

Οι μελλοντικές πανδημίες θα μπορούσαν να είναι πιο φονικές από την Covid-19, προειδοποίησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σάρα Γκίλμπερτ, μία εκ των δημιουργών του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.

«Αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές και τη διαβίωσή μας. Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος θα μπορούσε να είναι χειρότερος. Θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικός, ή πιο θανατηφόρος ή και τα δύο».

Στην παραλλαγή Όμικρον, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία αναφέρθηκε, ο διάσημος Αμερικανός ανοσολόγος Άντονι Φάουτσι.

Οι πρώτες ενδείξεις που έρχονται από τη Νότια Αφρική όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης όσων νόσησαν αφού μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον του νέου κοροναϊού είναι «λιγάκι ενθαρρυντικές» τόνισε.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά υποχρεωτικού εμβολιασμού για να αντιμετωπίσει και τη νέα μετάλλαξη.

Στην Αυστρία θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως και 600 ευρώ ανά τρεις μήνες σε όσους δεν εμβολιάζονται από την 1η Φεβρουαρίου 2022. Εξαιρούνται μόνο όσοι είναι κάτω των 14 ετών.

Η Γερμανία προωθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό κλάδο και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από τη 16η Μαρτίου 2022.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/12/2021