Υγεία

Συναγερμός για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ελλάδα

02.12.2021 | 17:02 Eνσωμάτωση

Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα.

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ενημέρωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους 60αρηδες. Το κρούσμα εντοπίστηκε στην Κρήτη.

Πρόκειται για Έλληνα που διαμένει στο Γιοχάνεσμπουργκ, με καταγωγή από τα Χανιά και έφτασε στο αεροδρόμιο από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου. Υποβλήθηκε σε rapid test και βγήκε αρνητικό. Την επόμενη μέρα παρουσίασε ήπια συμπτώματα.

Τα rapid tests επαναλαμβάνονταν κάθε μέρα και έβγαιναν αρνητικά μέχρι τις 29 Νοεμβρίου που το μοριακό τεστ βγήκε θετικό, και ήταν ύποπτο για την παραλλαγή Όμικρον, γεγονός που επιβεβαιώθηκε. Ο ίδιος και οι επαφές του βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς έγινε ιχνηλάτηση, ενώ εμφανίζει ακόμα ήπια συμπτώματα.

«Εξάρω την υπευθυνότητα του ατόμου ως προς την τήρηση των μέτρων του ασθενή και το γεγονός ότι δεν επαναπαύθηκε στο rapid test και πήγε να κάνει και PCR test», ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Μέλος Δ.Σ. ΕΟΔΥ, στο LIVE NEWS.

«Το σύνολο των μεταλλάξεων είναι ανησυχητικά μεγάλο, αλλα για να χαρακτηριστεί το στέλεχος με την πρωτεϊνική ακίδα, πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερο δείγμα για να δούμε τα χαρακτηρστικά του. Από τον, μέχρι στιγμής, αριθμό κρουσμάτων, τα εμβολιασμένα ατομα δεν έχουν ανήγκη περίθαλψης και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ακόμα εξετάζεται για το εάν μπορεί να προφυλάξουν από την νέα μετάλλαξη», πρόσθεσε.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 02/12/2021