Ελλάδα

Κορωνοϊός – Η μετάλλαξη Όμικρον έφερε «μπλόκο» στις πτήσεις από 9 χώρες της Αφρικής

28.11.2021 | 13:07 Eνσωμάτωση

Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη και η Ελλάδα πήρε αυστηρά μέτρα για τους πολίτες που εισέρχονται στη χώρα μας από τη νότια Αφρική. Η επιτροπή των ειδικών έβαλε μπλόκο στις πτήσεις που προέρχονται από 9 χώρες της Αφρικής. Μετά την επιβολή αυτών των περιορισμών σε 10ημερη καραντίνα μπήκαν από χθες πέντε Έλληνες που ήρθαν από τις χώρες αυτές.

Για την επιβίβαση με προορισμό την Ελλάδα απαιτείται αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών. Κατά την άφιξή τους στη χώρα θα γίνεται καθολικό έλεγχος στο αεροδρόμιο και νέο τεστ. Ανεξαρτήτου όμως αποτελέσματος όλους του περιμένει 10ήμερη καραντίνα σε ειδικά ξενοδοχεία. Η καραντίνα θα λήξει μετά από τρίτο μοριακό τεστ εφόσον αυτό βγει αρνητικό.

«Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό»

Μπορεί μέχρι στιγμής οι ειδικοί στην Ελλάδα να επισημαίνουν ότι το πρόβλημα είναι η μετάλλαξη δέλτα που είναι παντού κι όχι η όμικρον, όμως τονίζουν πως δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό.

«Δυστυχώς ο ιός θα βρίσκει τρόπους να διατηρείται στη ζωή μας. Το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι το στέλεχος όμικρον αλλά το στέλεχος Δέλτα», δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Πολύ δύσκολο το θεωρώ να είναι εντελώς ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια. Μπορεί να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητα αλλά όχι να την μηδενίζει. Όπως έγινε με τη Δέλτα. Δεν είναι ανησυχητικά τα μέχρι τώρα δεδομένα», είπε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος στο «ΜΕGA Σαββατοκύριακο».

Ωστόσο ήδη, Ρfizer και Μοντέρνα είναι έτοιμες να προσαρμόσουν τα εμβόλια τους για να καλύπτουν και την μετάλλαξη Όμικρον.

«Στην εντατική» τα νοσοκομεία

Μνήμες του περασμένου Νοεμβρίου ξυπνά στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας.

«Δώσαμε τη Β’ χειρουργική κλινική από σήμερα στερούμαστε μια από τις δύο πολύτιμες χειρουργικές κλινικές για να περιθάλψουμε ασθενείς με κορωνοϊό. Όμως ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει», είπε ο Τάσος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος Εργαζομένων του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Χθες στη χώρα μας καταγράφηκαν 5.870 νέες μολύνσεις, 82 συμπολίτες μας κατέληξαν ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 641εναν.

Με το προσχέδιο για αυστηρότερα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων να βρίσκεται στο συρτάρι έτοιμο να εφαρμοστεί εάν χρειαστεί, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι επεξεργάζονται όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε νέο lockdown.

Άρχισε η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα σε ασθενείς με κορωνοϊό

Μέσα σε αυτό το απαισιόδοξο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από την πορεία της πανδημίας και τη νέα μετάλλαξη διακρίνεται παρόλα αυτά μια ελπίδα φωτός, καθώς ξεκίνησαν οι θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα και σημειώθηκε πρόοδος στους εμβολιασμούς, καταγράφοντας σχεδόν 90.000 εμβολιασμούς καθημερινά.

Εφιαλτικές εφημερίες στη Θεσσαλονίκη

Ακόμα μία δύσκολη νύχτα πέρασε για τους γιατρούς στη Θεσσαλονίκη, καθώς δεκάδες πέρασαν την πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν 153 περιστατικά ενώ υπάρχουν 9 ύποπτα κρούσματα που εξετάζονται.

Ωστόσο, αισιοδοξία έφερε η είδηση πως μία 32χρονη έγκυος που είχε διασωληνωθεί γέννησε και αποσωληνώθηκε. Η μητέρα και το βρέφος είναι καλά στην υγεία τους.

Μία μόνο κενή κλίνη ΜΕΘ στην Πάτρα

Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται στην Πάτρα, η οποία έφτασε τα 6.000 κρούσματα για τον μήνα Νοέμβριο. Οι νοσηλείες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, με περισσότερους από 190 να νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή.

73 άτομα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», 8 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ υπάρχει μόνο μία ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 28/11/2021