Πολιτισμός

Φαραονική τελετή για τα εγκαίνια της λεωφόρου με τις Σφίγγες

28.11.2021 | 20:47 Eνσωμάτωση

Με έναν φαραοινικό τρόπο επέλεξε η Αίγυπτος να αναδείξει την αναστήλωση της λεωφόρου με τις Σφίγγες...

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι ντυμένοι με στολές της περιόδου της μεγάλης ακμής της Αιγύπτου παρέλασαν από το Λούξορ στο Καρνάκ, δύο από τα επίκεντρα του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.

Αφορμή για την εντυπωσιακή παρέλαση, τα εγκαίνια της αναστηλωμένης οδού που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Η αρχαία οδός συνολικού μήκους 3,7 χιλιομέτρων θα είναι πλέον διαθέσιμη για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το εντυπωσιακό θέαμα διοργάνωσε το υπουργείο τουρισμού της χώρας σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ατμομηχανή της αιγυπτιακής οικονομίας.

Το παρόν έδωσε και ο Πρόεδρος της χώρας Φατάχ Αλ Σίσι. Το 2020 η Αίγυπτος είχε 4 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από την τουριστική της βιομηχανία όταν το 2019 το ποσό αυτό ξεπερνούσε τα 13 δισεκατομμύρια.

Περού

Στην Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στο Περού η αρχιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα σπάνιο εύρημα: μία μούμια εξαιρετικά διατηρημένη βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Κάχαμαρκίγια ανατολικά της πρωτεύουσας Λίμα.

Η μούμια βρέθηκε σε εμβρυική στάση και με δεμένα τα άκρα σε ασύλητο ταφικό μνημείο της περιοχής.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως πρόκειται για μούμια ηλικίας από 800 έως 1.200 ετών. Οι ειδικοί φιλοδοξούν από την μελέτη των ευρημάτων να λάβουν απαντήσεις για τους πολιτισμούς πριν από τους Ίνκας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 28/11/2021