Κόσμος

Αστυνομική βία σε διαδηλώσεις κατά Ερντογάν για την ακρίβεια

25.11.2021 | 20:29 Eνσωμάτωση

Με αστυνομοκρατία προσπαθεί ο Ταγίπ Ερντογάν να συγκρατήσει την λαϊκή οργή που φουντώνει καθημερινά.

Αστυνομικοί τραβάνε με την βία διαδηλωτές στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Το αυθόρμητο κύμα πολιτών που αντιδρά στην εκτόξευση του κόστους ζωής που προκαλεί η διαρκής βύθιση της λίρας, ζητά την παραίτηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Λίγα αλλά χαρακτηριστικά τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου που υποστηρίζουν την λαϊκή αντίδραση. Για πρώτη φορά στα χρόνια της παντοκρατορίας του ο Ερντογάν πιέζεται σε αυτό τον βαθμό.

Ο λαός στα πρόθυρα της απόγνωσης, βλέπει την αγοραστική του δύναμη να μειώνεται δραματικά κάθε ημέρα την ίδια στιγμή που από την αγορά λείπουν και είδη πρώτης ανάγκης.

Διεθνείς αναλυτές καλούν την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να δράσει άμεσα και να αγνοήσει τις εντολές Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια.

Με την λίρα να έχει χάσει μέσα σε μία εβδομάδα το 15% της αξίας της και την ισοτιμία της να καταρρέει τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ δεν είναι λίγοι στο εσωτερικό της Τουρκίας που φοβούνται κοινωνική έκρηξη το επόμενο διάστημα.

Οι συνθήκες στο εσωτερικό της Τουρκίας ωθούν οικονομικούς αναλυτές να τονίσουν πως είναι πια πολύ πιθανό να υπάρξει μαζική ανάληψη καταθέσεων που θα οδηγήσει σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα και πιθανότα στην επιβολή capital controls.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/11/2021