Κόσμος

Τουρκία – Η κατρακύλα της λίρας έφερε κύμα διαδηλώσεων – Ζητούν την παραίτηση του Ερντογάν

24.11.2021 | 13:20 Eνσωμάτωση

Φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και χτυπώντας άδειες κατσαρόλες και τηγάνια διαδήλωσαν εκατοντάδες Τούρκοι σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Νωρίτερα η τουρκική λίρα κατέγραψε νέα βουτιά 15% έναντι του δολαρίου, εκτινάσσοντας κι άλλο τις τιμές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Η κατακρήμνιση του νομίσματος ακολούθησε τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι η χώρα του δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική.

Ο Ερντογάν αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια και καταγγέλλει «συνωμοσία» κατά της τουρκικής οικονομίας από όσους ζητούν την αύξηση των επιτοκίων.

Με σφοδρότητα επιτίθεται στον Ερντογάν η αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος μάλιστα έθεσε την Ελλάδα στο επίκεντρο της κριτικής του.

«Μέχρι χθες έλεγαν από την κυβέρνηση: «Στην εξαθλίωση η Ελλάδα. Καταστράφηκε. Η Ελλάδα χρεοκόπησε». Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 2,7 φορές μεγαλύτερος από ό,τι στην Τουρκία. Δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος. Ποιος ζει στην εξαθλίωση; Ποιος ζει στην εξαθλίωση;», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία βαθαίνει καθημερινά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα εμπορικά καταστήματα ο καφές, η ζάχαρη και το λάδι διατίθενται με δελτίο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/11/2021