Ελλάδα

Κορωνοϊός – Ανάρπαστα τα ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση

22.11.2021 | 18:06 Eνσωμάτωση

Τα μέτρα αυξήθηκαν και μαζί τους, όπως φαίνεται, και οι εμβολιασμοί, με τα ραντεβού για πρώτες και τρίτες δόσεις να ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο μέσα σε ένα μήνα.

«Σε δύο μέρες είχαμε περίπου 187.000 ραντεβού. Μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο για την 3η δόση», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το βράδυ της Παρασκευής «ξεκλείδωσε» η δυνατότητα έγκαιρου προγραμματισμού του εμβολιασμού στους 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Ανάρπαστα έχουν γίνει τα κοντινά ραντεβού με τον κύριο Αντώνη να προσπαθεί να κλείσει ραντεβού για 3η δόση πριν φύγει για εξωτερικό.

«Δεν μπόρεσα να κλείσω ραντεβού οπότε φεύγω μεθαύριο και θα το κάνω στην Αυστρία. Μέχρι και στα εμβολιαστικά κέντρα πήγα και είπα αν υπάρξει κάποιο κενό να πάω να κάνω το εμβόλιο», δήλωσε τηλεθεατής.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την τρίτη δόση

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμού συστήνει τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους 6 μήνες. Από πότε όμως αρχίζει να υποχωρεί το ποσοστό ανοσίας;

«Χάνεται η ανοσία σε χρόνο που ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και με τα προβλήματα υγείας», δήλωσε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Ούτε μια μέρα δεν πρέπει να καθυστερήσουν -όπως φαίνεται- την 3η δόση οι άνω των 60 καθώς μετά το πέρας του 6μήνου τα αντισώματα μειώνονται στο μισό.

«Στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει μεγάλη πτώση αντισωμάτων μετά το 6μηνο γύρω στο 40-50%», πρόσθεσε η κ. Ψαλτοπούλου.

Όσοι δε ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους τον Φεβρουάριο υπάρχει περίπτωση να μην έχουν διατηρήσει καθόλου αντισώματα με την 3η δόση να καθίσταται κάτι περισσότερο από αναγκαία.

«Και μετά από 9μηνο- όσοι εμβολίαστηκαν Φεβρουάριο- μπορεί να μην έχουν και καθόλου αντισώματα», δήλωσε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

14 μέρες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης, ο οργανισμός αναπτύσσει και πάλι ικανό αριθμό αντισωμάτων.

Τα Mix’ n’ Match των εμβολίων

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται –όπως προκύπτει-  με τη μίξη εμβολίων.«Όχι μόνο αποδείχθηκε ότι δεν είναι κακή η μείξη αλλά πολλές φορές μπορούμε να έχουμε και καλύτερη ανοσοποιητική απάντηση», δήλωσε η θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Στην ερώτηση ποιο σκεύασμα είναι το ιδανικότερο για την 3η δόση οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος γι’ αυτό άλλωστε και η επιλογή αυτή επαφίεται σε εκείνον που εμβολιάζεται.

«Ό,τι θέλετε είτε να κάνουν το ίδιο εμβόλιο στην 3η δόση ή με διαφορετικό εμβόλιο», πρόσθεσε.

Η 3η δόση για όσους εμβολιάστηκαν πλήρως με Pfizer, Moderna ή ΑstraZeneca γίνεται είτε με μία δόση Pfizer είτε μισή δόση από το σκεύασμα της Μoderna.

Όσοι δε εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό της Johnson&Johnson μπορούν να εμβολιαστούν στους 2 μήνες με το ίδιο σκεύασμα ή με εκείνα της Pfizer και Μοντέρνα.

«Τα άτομα που εμβολιάζονται με Τρίτη δόση έχουν τεράστια ασφάλεια ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ειδικά της βαριάς νόσου και του θανάτου».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού μπορούν να συνδυαστούν άφοβα ακόμα και την ίδια ημέρα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 22/11/2021