Κόσμος

Επαναφέρει το lockdown η Αυστρία – Απειλείται με black out το σύστημα υγείας

19.11.2021 | 20:01 Eνσωμάτωση

Το «φάντασμα» ενός καθολικού lockdown πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρώπη, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας και να σωθούν τα Χριστούγεννα.

Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επιστρέφει σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών. Με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, να είναι πάνω από 15.000 και το εθνικό σύστημα υγείας να απειλείται με blackout η κυβέρνηση επαναφέρει το lockdown για όλους.

«Ξεκινά εθνικό lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα για 20 ημέρες μέγιστο, το οποίο θα αξιολογηθεί μετά από 10 ημέρες. Το lockdown τελειώνει αυτόματα στις 13 Δεκεμβρίου» τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Οι αυστριακές αρχές επιχειρούν από την μία να μειώσουν την διασπορά του ιού και από την άλλη να πιέσουν όσο περισσότερο γίνεται τους ανεμβολίαστους που φτάνουν το 31% του πληθυσμού.

Όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, θα αναγκαστούν να το πράξουν από την 1η Φεβρουαρίου καθώς ο εμβολιασμός στη χώρα γίνεται υποχρεωτικός για όλους.

Γερμανία

Την επιστροφή στο ολικό lockdown δεν αποκλείει και η Γερμανία, όπου τα κρούσματα είναι σταθερά πάνω από 60.000 την ημέρα και τα νοσοκομεία αδυνατούν να διαχειριστούν το κύμα ασθενών.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο, ακόμη κι αν αυτό αναστατώσει κάποιους, που δεν αποκλείουμε τίποτα» τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Γερμανίας Γιενς Σπαν.

Ο Όλαφ Σολτς, πιθανότατα επόμενος Καγκελάριος, τόνισε πως θα χρειαστούν δραστικά μέτρα για να περάσει ο χειμώνας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/11/2021