Πολιτική

Ελληνοτουρκικό – Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν – Η αμυντική αναβάθμιση της Ελλάδας προκαλεί εκνευρισμό

13.11.2021 | 08:04 Eνσωμάτωση

Συνεχίζει την προκλητική του στάση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκτόξευσε απειλές για το μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ξεκάθαρα πως αν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της, δεν ξέρει τι θα πάθει η Ελλάδα, εκτοξεύοντας απειλές ευθέως στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η τουρκική λίρα κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ.

Ως προς τις απειλές του Ερντογάν για το μεταναστευτικό εκτιμάται πως είναι δύσκολη αυτή η χρονική περίοδος για να τις πραγματοποιήσει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο απομένει να το δούμε στην πράξη εάν είναι μόνο απειλές.

Όπως εκτιμάει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, υπάρχει κι άλλη μία συγκυρία που δυσκολεύει να γίνουν πράξη οι απειλές του Τούρκου Προέδρου την συγκεκριμένη περίοδο, και αφορά την κρίση που έχει ξεσπάσει στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας. Ο κ. Δεσποτόπουλος υπενθύμισε ότι το προσφυγικό είναι άλλο ένα εργαλείο στα χέρια του, όμως αυτή η στιγμή δεν είναι δόκιμη.

Ο εκνευρισμός και η ανησυχία είναι εμφανής στην Άγκυρα, με το διπλωματικό σκηνικό να αλλάζει και να μην είναι υπέρ της Τουρκίας.

«Έχουν ενοχληθεί πολύ οι Τούρκοι με την αμυντική συμφωνία που έχει κάνει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, διότι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι κάτι μικρό που έκανε η Ελλάδα. Το αντιλαμβάνονται ως μία ισχυρή αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδος στην περιοχή. Δείτε τι είπε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Τουρκία πρέπει να έχει στρατιωτική παρουσία σε Λιβύη, Συρία και Ιράκ». Με την Αίγυπτο δεν μπορεί να βρει ρυθμό, ούτε με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Με τους Ρώσους υπάρχει σχέση ισορροπίας τρόμου. Τι φοβόμαστε; Όταν ένα λιοντάρι είναι εγκλωβισμένο στο κλουβί, μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα και άσχημα», είπε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να δείξει την απρόβλεπτη συμπεριφορά του, η πιο «εύκολη» περιοχή για να υλοποιήσει τις απειλές του είναι η Κύπρος.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 13/11/2021