Πολιτική

«Κλειδώνει» συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο

12.11.2021 | 20:00 Eνσωμάτωση

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι πλέον μια συνάντηση του Κυριακου Μητσοτακη με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Στο τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός με την Καμάλα Χάρις στο περιθώριο της διάσκεψης για τη Λιβύη εδώ στο Παρίσι, συζήτησαν για αυτό το ταξίδι στην Ουάσιγκτον το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Επίσης μίλησαν για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας που αναγνωρίζει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Στην παρέμβαση του για τη Λιβυη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, με τελική στόχευση Κατερίνα την οριστική ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου γι’ αυτό και η Αθήνα εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένη από το τελικό κείμενο συμπερασμάτων όπου γίνεται σαφή αναφορά στη διενέργεια των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου αλλά και στην αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στον εορτασμό για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO και ενόψει της συνάντησης του την Τρίτη με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο θα θέσει εκ νέου το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν σήμανε συναγερμός στην Αθήνα και το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Επιτελίων στην οποία αποφασίστηκε η λήψη προληπτικών μέτρων για τη θωράκιση των συνόρων, τόσο των χερσαίων όσο και των θαλασσίων.

Αποφασίστηκε επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα αλλά και να αναφέρονται άμεσα από τις μονάδες της παραμεθορίου περιστατικά που αφορούν αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Για τη λήψη των έκτακτων μέτρων μάλιστα υπάρχει συντονισμός του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, με τους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού – Ακτοφυλακής προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη επιτήρηση αλλά και αποτροπή αν χρειαστεί.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/11/2021