Κόσμος

Οργή για τον θάνατο εγκύου που της αρνήθηκαν την άμβλωση

07.11.2021 | 20:38 Eνσωμάτωση

Διαδηλώσεις εναντίον του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις ξέσπασαν στην Πολωνία μετά το θάνατο μιας νέας γυναίκας από σηψαιμικό σοκ καθώς οι γιατροί περίμεναν να πεθάνει πρώτα το έμβρυο για να προχωρήσουν στην καισαρική.

Η φωτογραφία της αδικοχαμένης Ιζαμπέλα και το δραματικό «δεν θέλω να πεθάνω», πλημμύρισαν τους δρόμους της Βαρσοβίας.

Με σύνθημα «Ούτε μία ακόμη», δεκάδες χιλιάδες γυναίκες κατήγγειλαν την κυβέρνηση για το νόμο που απαγορεύει σχεδόν ολοκληρωτικά τις αμβλώσεις μετά τον και υποστηρίζεται από την πανίσχυρη καθολική εκκλησία. Οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους μετά το θάνατο της 30χρονης Ίζαμπέλα, στα μισά της εγκυμοσύνης της από σηπτικό σοκ.

Όπως λέει η μητέρα της, η νεαρή γυναίκα κυοφορούσε έμβρυο με διαγνωσμένα γενετικά προβλήματα. Τον Σεπτέμβριο, στον πέμπτο μήνα, τα νερά έσπασαν και η Ιζαμπέλα πήγε στο νοσοκομείο όμως οι γιατροί αρνήθηκαν να κάνουν έκτρωση για όσο διάστημα χτυπούσε η καρδιά του εμβρύου, όπως προστάζει ο αμφιλεγόμενος νόμος. Τα μηνύματα της Ίζα προς τη μητέρα της ήταν γεμάτα απόγνωση.

«Το παιδί ζυγίζει 485 γραμμάρια. Όμως, για την ώρα, εξαιτίας του νόμου για τις αμβλώσεις, πρέπει να μείνω εδώ. Και δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό» ανέφερε το δραματικό μήνυμα της Ιζαμπέλα.

Όμως οι γιατροί εφάρμοσαν κατά γράμμα το νόμο και όταν αποφάσισαν να δράσουν ήταν πλέον αργά. Σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας, η καρδιά της γυναίκας σταμάτησε πριν μπει στο χειρουργείο.

«Θέλω να ζήσω. Έχω ανθρώπους για τους οποίους να ζω. Δεν θέλω να πεθάνω», είχε πει η Ίζα σε άλλη ασθενή του νοσοκομείου. Ήταν μητέρα, κόρη, σύζυγος, αδελφή, φίλη. Ήταν μια από εμάς.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας απορρίπτει κάθε σύνδεση του νόμου με το περιστατικό και διέταξε έρευνα. Όμως αποτελεί κοινό μυστικό πως η ιστορία της Ίζα δεν είναι η μοναδική και θα επαναλαμβάνεται έως ότου αποσυρθεί η άδικη νομοθεσία, όπως λένε οι πολέμιοι της.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/11/2021