Ελλάδα

Θεσσαλονίκη – Πηγαίνει κανονικά στο σχολείο ο 16χρονος που φέρεται να βίασε δύο συμμαθήτριές του – Τι απαντά το υπ. Παιδείας

06.11.2021 | 10:45 Eνσωμάτωση

Σοκ έχει προκαλέσει η καταγγελία για βιασμό δύο ανήλικων μαθητριών, από 16χρονο συμμαθητή τους. Το τραγικό περιστατικό αφορά σε μαθητές σε λύκειο του δήμου Ευόσμου- Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη, με τις καταγγελίες να ανησυχούν ιδιαίτερα γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο 16χρονος εξακολουθεί να πηγαίνει στο σχολείο του, με την μία εκ των δύο κοριτσιών να καταγγέλλει τώρα ότι δέχεται bullying από την παρέα του.

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε σχετικά ο κ. Φώτης Γροντάς, νομικός σύμβουλος της οικογένειας της μίας 15χρονης, αλλά και ο Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Ο διευθυντής & καθηγητές λένε ότι δυσφημίζουμε το σχολείο»

«Την Πέμπτη η μαθήτρια πήγε στο σχολείο, και εκφοβίστηκε με σκληρό τρόπο από συμμαθητές και συμμαθήτριές της που είναι μέλη της παρέας του φερόμενου ως δράστη. Ο διευθυντής του σχολείου αρνείται να μιλήσει μαζί μου, θεωρώντας ότι δυσφημίζουμε το σχολείο του, και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Ο ίδιος κάλεσε τη μητέρα του πρώτου θύματος τηλεφωνικά για να της κάνει παρατήρηση που δυσφημίζει το σχολείο. Έχω δεχτεί και λεκτική επίθεση από άλλη καθηγήτρια του σχολείου, όταν ζήτησα την απομάκρυνση του μαθητή. Αρνήθηκε να μου δώσει το όνομά της», είπε ο κ. Γροντάς.

«Ο σύλλογος διδασκόντων είναι υπεύθυνος για την ποινή στο φερόμενο ως δράστη»

«Τα σχολεία μας έχουν παιδαγωγικό ρόλο. Διαπλάθουμε χαρακτήρες, προσφέρουμε αγωγή. Έχουμε διαρθρώσει τέτοιους αντισταθμιστικούς θεσμούς, που να παρεμβαίνουμε και να δημιουργούνται συνθήκες για ένα υγιές περιβάλλον. Στο υπουργείο Παιδείας δεν έφτασε καμία καταγγελία, μόνοι μας ενδιαφερθήκαμε. Ζητήσαμε ο ψυχολόγος του σχολείου να παρέμβει, είμαστε σε επικοινωνία. Η απομάκρυνση από το σχολείο είναι η βαρύτερη ποινή για την οποία είναι υπεύθυνος ο σύλλογος διδασκόντων. Υπάρχει μία κλίμακα ποινών, που αρχίζει από την απλή παρατήρηση, μέχρι την ολική απομάκρυνση. Προσωπικά, μίλησα με το διευθυντή του σχολείου και εκπαιδευτικούς, και η απάντηση ήταν ότι στο περιβάλλον του σχολείου δε διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή συνθήκες που να επιβάλουν απομάκρυνση του 16χρονου. Όλα είναι σε εξέλιξη, θα αποκατασταθεί η ισορροπία», απάντησε ο κ. Κόπτσης.

«Το υπουργείο δε δέχεται καμία συγκάλυψη. Δεν υπάρχει καμία καταγγελία στο υπουργείο. Το γεγονός διερευνάται, πρέπει να τηρούμε τη νομοθεσία, να είστε σίγουροι ότι θα αποκατασταθεί η ισορροπία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Λυπάμαι με αυτά που ακούω. Την Τετάρτη το πρωί πήγα με τη μητέρα του πρώτου θύματος στη διευθύντρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία κάλεσε το διευθυντή του σχολείου, του ζήτησε να συγκληθεί ο σύλλογος διδασκόντων για την άμεση απομάκρυνση του φερόμενου ως δράστη από το σχολικό περιβάλλον. Ζητώ την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα ανηλίκων, έχει περάσει η εβδομάδα και δεν έχει γίνει καμία πρόοδος», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Γροντάς.

Videos & Απoσπάσματα από Χαμογέλα και Πάλι! - 06/11/2021