Ελλάδα

Νέα μέτρα – Σαρωτικοί και πιο αυστηροί έλεγχοι από το Σάββατο με 8.000 αστυνομικούς στους δρόμους

04.11.2021 | 13:08 Eνσωμάτωση

Εντατικότερους και πιο αυστηρούς  ελέγχους, αρχίζουν οι αρμόδιες αρχές το Σάββατο, πρώτη μέρα εφαρμογής της νέας δέσμης μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού.

Επί ποδός θα βρίσκονται 8.000 αστυνομικοί και 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του υπoυργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση των νέων μέτρων που βασίζονται στην αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR test.

8.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Χθες Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμου με την παρουσία υπουργών, αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν να κάνουν τους ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων, επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους από το προσεχές Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων.

Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Πού θα δοθεί έμφαση – Το μοτίβο των ελέγχων

Στο επίκεντρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν αρχικά η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο. Ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Το μοτίβο των ελέγχων προσανατολίζεται στους κλειστούς χώρους.

Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.

Όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές «δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα και 15μερα λουκέτα».

Πάτρα – Κλείνουν τα καταστήματα οι επαγγελματίες της εστίασης αντιδρώντας στα νέα μέτρα

Στην Πάτρα οι καταστηματάρχες της εστίασης αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματα τους από τη Δευτέρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα.

Οι καταστηματάρχες της εστίασης έχουν ξεσηκωθεί, καθώς θεωρούν ότι τα νέα μέτρα θα τους επιβαρύνουν, αφού θα απαιτείται ένα έξτρα άτομο που θα ασχολείται αποκλειστικά με τους σχετικούς ελέγχους στους πελάτες.

Έτσι, τη Δευτέρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία σε όλη την Αχαΐα, ζητώντας μάλιστα και από τον Εμπορικό Σύλλογο της Πάτρας, το Σύλλογο Κομμωτών, αλλά και το Σύλλογο Αρτοποιών να συνταχθούν στο πλευρό τους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/11/2021