Υγεία

Αγωνία για τις εγκυμονούσες που δεν εμβολιάζονται – Αποκαλυπτικό έγγραφο

03.11.2021 | 17:04 Eνσωμάτωση

Μια 40χρονη έγκυος βρίσκεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό στο νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται ως νοσηλεύτρια, με τους γιατρούς να εξετάζουν και το ενδεχόμενο της πρόωρης καισαρικής.

«Δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Δυστυχώς είναι ένας από τους υπαλλήλους του νοσοκομείου που παρόλο που είχε μπροστά στα μάτια τους το δράμα που ζούμε επέλεξε να μην το κάνει», λέει ο Γιώργος Βασιλόπουλος, καθηγητής Αιματολογίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η 40χρονη νοσηλεύτρια ανήκει στην αναισθησιολογική κλινική του νοσοκομείου και λόγω της εγκυμοσύνης της δεν είχε τεθεί σε αναστολή αλλά είχε λάβει άδεια κύησης.

Η ασθενής, που διανύει τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της, παρουσίασε απότομη επιδείνωση από την 7η ημέρα νόσησης με τους γιατρούς να προχωρούν στη διασωλήνωση της χτες βράδυ.

Βρέφος 2,5 μηνών νοσηλεύεται με κορωνοϊό

Η είδηση για τη 40χρονη έγκυο ήρθε λίγα 24ωρα μετά τον τραγικό θάνατο της 37χρονης Ελένης, που περίμενε να κάνει το εμβόλιο μετά τη γέννα.

Την ίδια ώρα, καλύτερη είναι η κλινική εικόνα του μόλις 2,5 μηνών βρέφους που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο με σοβαρή πνευμονία από κορωνοϊό. Και οι δύο γονείς του ήταν ανεμβολίαστοι.

Στο Ιπποκράτειο μεταφέρθηκε και ο 15χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σερρών με σοβαρή πνευμονία λόγω κορωνοϊού.

«Δεν θα εμβολιαστώ πριν γεννήσω»

«Με φοβίζει το εμβόλιο, που είναι πειραματικό, όχι τόσο για μένα όσο για το παιδί».

Η 30χρονη Έρη διανύει τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Μιλά στην κάμερα του LIVE NEWS και εξηγεί τους λόγους που παραμένει ανεμβολίαστη.

«Δεν το έχω κάνει το εμβόλιο και με τη συμβουλή του γιατρού μου είπε να περιμένουμε μετά τη γέννα αλλά και να αφήσουμε λίγο καιρό μετά τον θηλασμό».

Μητέρα δύο παιδιών 3 και 5 ετών, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος για εκείνη αλλά όχι, όπως λέει, στα άμεσα σχέδια της.

«Θα περιμένω και τον αποκλειστικό θηλασμό να ολοκληρωθεί δηλαδή να μην τρέφεται αποκλειστικά σε μένα και θα το κάνω».

Ενώ ο γυναικολόγος της ήταν εκείνος που τη συμβούλεψε να μην εμβολιαστεί, υπάρχουν και άλλες μέλλουσες μανούλες που δεν εμβολιάζονται παρά την παρότρυνση των γιατρών για το αντίθετο.

Αποκαλυπτικό έγγραφο

Την ώρα που οι ειδικοί πασχίζουν να πείσουν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, το έντυπο που συμπληρώνεται στα εμβολιαστικά κέντρα δίνει πάντως την εντύπωση ότι η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός είναι αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

«Υπάρχει ένας σκεπτικισμός γύρω από το εμβόλιο και τις εγκυμονούσες. Η θεωρία ότι περνάει το DNA του εμβολίου μέσα στο έμβρυο είναι πέρα από επιστημονική φαντασία», σημειώνει ο Γιώργος Βασιλόπουλος.

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο εμβολιασμός των εγκύων εκτός από ασφαλής είναι και αναγκαίος, τόσο για τις ίδιες όσο και για τα έμβρυα.

«Δυστυχώς νομίζω ότι είναι τα πρώτα έντυπα που είχανε βγει. Θα θυμάστε ότι τους πρώτους μήνες που είχαν κυκλοφορήσει τα εμβόλια, λέγαμε να μην το κάνουν το εμβόλιο οι έγκυες. Μετά είδαμε ότι είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό, άλλα μάλλον τα έντυπα δεν έχουν αλλάξει. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει από κανένα συνάδελφο η πρόθεση να δώσει κακή πληροφόρηση», ξεκαθάρισε στο LIVE NEWS η Σοφία Καλανταρίδου  διευθύντρια Γ’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αττικόν».

«Θα πρέπει να γίνει μία μαζική καμπάνια ενημέρωσης τόσο των συναδέλφων, όσο και τον εγκύων», πρόσθεσε η κ. Καλανταρίδου.

«Επιβάλλεται σε όλα τα τρίμηνα την εγκυμοσύνης. Πλέον το ξέρουμε ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολές ή οποιαδήποτε άλλη παρενέργεια», ξεκαθάρισε.

«Δεν έχω κάνει το εμβόλιο από επιλογή δική μου και με τη συμβολή του ιατρού μου», αποκάλυψε η έγκυος Έρη Μποντέτση.

Παρόλο που η ίδια δεν έχει κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού, έχει κάνει και το αντιγριπικό εμβόλιο και το εμβόλιο κατά του κοκίτη.

«Είναι κρίμα να πεθαίνουν γυναίκες χωρίς να προλάβουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους», τόνισε η Καλανταρίδου.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 03/11/2021