Υγεία

Κορωνοϊός – Σαρώνει στη χώρα η πανδημία – Γεμίζουν οι ΜΕΘ

29.10.2021 | 20:17 Eνσωμάτωση

Οι προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία σοκάρουν.

«Από 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους, επομένως η πρόβλεψη για 1.000 θανάτους ανά μήνα μέχρι τέλος του χρόνου το μήνα έως τα Χριστούγεννα επιβεβαιώθηκε», λέει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Δε θα γίνουν τοπικά lockdown τονίζει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λέγοντας ότι αν χρειαστεί θα τεθούν σε ισχύ περιορισμοί σε μεικτούς χώρους για τους ανεμβολίαστους.

«Ασφυξία» στις εντατικές

Γέμισαν και πάλι οι μονάδες εντατικής θεραπείας και ελάχιστα κρεβάτια μένουν πλέον κενά. Σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία το πρωί υπήρχε μόλις ένα διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής στον Πολύγυρο.

Τα νοσοκομεία της Πέλλας και της Ημαθίας έχουν «γονατίσει» από ανεμβολίαστους ασθενείς.

«Τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί περαιτέρω η πίεση και θα ανοίξουμε κι άλλες κλίνες.  είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Υπάρχουν ασθενείς που είναι ανένδοτοι και ακόμη και 20 λεπτά πριν διασωληνωθούνε αρνούνται και λένε κάντε μου ότι θέλετε εκτός από το εμβόλιο και άλλοι που λένε αν το είχα κάνει θα είχα γλιτώσει», λέει ο Κωνσταντίνος Λυκοστράτης, διοικητής νοσοκομείου Νάουσας.

Ούτε ένα κενό κρεβάτι δεν υπήρχε το πρωί στις ΜΕΘ της Θεσσαλίας, αντίστοιχη εικόνα και στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδος όπου είναι κατειλημμένες οι 17 από τις 18 κλίνες.

Στο τραπέζι νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια τοπικά lockdown, ούτε περιορισμοί σε χώρους με αμιγώς εμβολιασμένους. Αν υπάρξουν μέτρα θα ισχύουν για τους μεικτούς χώρους (εκεί δηλαδή που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι), όπως στα θέατρα».

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει άμεσα να αυξηθούν, ενώ παράλληλα οι πολίτες δεν πρέπει να αμελήσουν την ενισχυτική τρίτη δόση, καθώς η παραλλαγή Δέλτα αποδεικνύεται δύσκολος αντίπαλος.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/10/2021