Πολιτική

Αυτοκριτική Μέρκελ για τα μνημόνια στην Ελλάδα – «Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες»

29.10.2021 | 19:53 Eνσωμάτωση

Η επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα, για τελευταία φορά ως Γερμανίδα καγκελάριος, είχε ύψιστο συμβολισμό και χαρακτήρα απολογισμού.

«Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία 10ετία» της είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Κι εσείς παραδεχθήκατε με γενναιότητα ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες τις ώρες που εκείνοι βίωναν την τρικυμία της οικονομικής τους κρίσης».

«Πάντα δεσμεύτηκα υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, υπογραμμίζοντας: «Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες».

«Ήταν η φωνή της λογικής και της σταθερότητας στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες» είπε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι πήγε απέναντι σε υπουργούς της όπως ο Σόιμπλε που έβλεπαν ως λύση το Grexit.

«Άδικη ίσως κάποιες φορές όμως καθοριστική στις οριακές στιγμές» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και στη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκαν στο επίκεντρο τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ από τη μια πλευρά. Είχαμε φυσικά μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα» υποστήριξε η κυρία Μέρκελ, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σημειώνει πως «ήταν πρωτόγνωρη κατάσταση. Αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένοι μόνοι».

«Ναι» στο διάλογο – «όχι» στις προκλήσεις

Η καγκελάριος ανέφερε επανειλημμένα ότι στη Γερμανία ζουν 3,5 εκατ. άνθρωποι τουρκικής καταγωγής και πως χρειάζεται διάλογος στα ελληνοτουρκικά με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες.

«Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή στάση. Απαραίτητος ο διάλογος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας αλλά πρώτη θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυρία Μέρκελ ήταν ξεκάθαρα επικριτική για την Αγκυρα για το μεταναστευτικό, ενώ επιβράβευσε την Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων.

«Ως ΕΕ δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι δεν μας αφορά. Ο καθένας έχει τις ευθύνες του» πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Η Τουρκία μπορεί να σταματάει τις βάρκες» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δεν είναι λύση η λιτότητα

Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι απάντηση σε όλα τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος εκτίμησε ότι το 2023 μπορούμε να πετύχουμε ξανά πρωτογενή πλεονάσματα

«Δείξαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης ότι μπορούμε να βρίσκουμε τις σωστές λύσεις» σημείωσε η κυρία Μέρκελ.

«Η συγκυρία της πανδημίας «γέννησε» το Ταμείο Ανάκαμψης κάτι το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκή παρακαταθήκη για το μέλλον» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αθήνα ήταν ένας από τους τελευταίους προορισμούς της Άνγκελα Μέρκελ ολοκληρώνοντας όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναν πολιτικό μαραθώνιο διαδρομής 16 ετών που ξεπερνά εκείνη του Κόνραντ Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χέλμουτ Κολ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/10/2021